RAK MATERNICE I PENISA ‘Strašno je da roditelji ne cijepe djecu protiv ovoga smrtonosnog virusa’

Kad je cjepivo 2008. godine došlo u Hrvatsku, cijepila se trećina učenica osmih razreda


Autor: podravski.hr — 10.12.2017. / 18:22 Aktualno

Dr. Jasenka Vuljak Vulić

Prošle školske godine tek se 24 posto učenika osmih razreda osnovnih škola i 13 posto učenika prvih razreda srednjih škola u Koprivničko-križevačkoj županiji cijepilo protiv humanog papiloma virusa (HPV-a). Kako kaže dr. Jasenka Vuljak Vulić, specijalistica školske medicine županijskog Zavoda za javno zdravstvo, ta brojka prilično je mala s obzirom na to da je cijepljenje besplatno za ove dobne skupine.
– Prošle školske godine cijepljenje je bilo besplatno i za sve ostale građane, no cijepilo se njih tek stotinjak. Ove godine, prema kalendaru cijepljenja, cjepivo sa zaštitom od svih devet podtipova virusa koji uzrokuju rak vrata maternice besplatno je samo za učenike i učenice osmih razreda osnovnih škola. Budući da cijepljenje još traje, nemamo točan broj cijepljenih. Za sve ostale cjepivo stoji oko 900 kuna, a mora se primiti triput – rekla je dr. Vuljak Vulić.
Kako kaže, kad je cjepivo 2008. godine došlo u Hrvatsku, cijepila se trećina učenica osmih razreda, no taj broj s godinama pada.
– Otpočetka smo imali dobar odaziv, puno se i u medijima pisalo o koristima cjepiva jer ono pruža stopostotnu zaštitu od glavnih podtipova HPV-a, odnosno onih koji uzrokuju rak vrata maternice, no s vremenom se uvriježilo mišljenje da je cijepljenje povezano s pitanjima spolnosti, odnosno da će oni koji su se cijepili zbog toga ‘imati dozvolu’ za promiskuitetno ponašanje. To je apsolutno krivo i cijepljenje protiv HPV-a je briga za zdravlje, a ne tabu tema kakva je s vremenom postala. Zbog toga su roditelji djece koja se mogu cijepiti postali nevoljni cijepiti djecu, a to je nešto strašno – rekla je dr. Vuljak Vulić.
No, znanstveno je dokazano da neki od dosad 200-tinjak otkrivenih podtipova virusa HPV-a uzrokuju rak vrata maternice u 100 posto slučajeva, rak anusa u 90 posto slučajeva, rak rodnice u 70 posto slučajeva, rak penisa u 50 posto slučajeva te rak vanjskog dijela spolovila u 40 posto slučajeva.
– HPV je velik javnozdravstveni problem u svijetu te će se čak 80 posto seksualno aktivnih ljudi jednom zaraziti HPV-om. U velikoj većini slučajeva to će s vremenom proći, no, primjera radi, u Hrvatskoj godišnje 400 žena oboli od raka vrata maternice od čega ih pola umre. To su porazni podaci s obzirom na to da je cjepivo sto posto učinkovito ako se primijeni prije prvih spolnih odnosa, a uz sve to je i besplatno. No, percepcija je otišla u sasvim krivom smjeru i zato imamo tako mali broj cijepljene djece i mladih – zaključila je dr. Vuljak Vulić. (sm)
FOTO: ARHIVA