Raskol među lovcima: Optužili šefa da je samovoljno trošio novac, on dao svoju stranu priče

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U Lovačkom društvu Patka iz Svetog Đurđa nedavno je došlo do velikog raskola, a sve je potom rezultiralo prijetnjama i oduzimanjem oružja jednom članu društva. Naime, 26 članova društva, što je otprilike polovica, potpisalo je zahtjev za izvanrednu sjednicu skupštine društva na kojoj bi se raspravljalo o povjerenju sadašnjem predsjedniku Zlatku Sinkoviću.

Zlatko Sinković (lijevo)

Potpisani članovi slažu se u jednom, predsjednik Zlatko Sinković djeluje samovoljno, a novac društva troši bez privole Upravnog odbora. Članovi društva, kako nam govore, već duže vrijeme upozoravaju predsjednika da ne radi po odredbama statuta te da ne znaju kuda odlazi njihov novac od članarina.

– Upozoravali smo da se ne održavaju sastanci Upravnog odbora, da se članovi društva, osim šačice, koja je blizu predsjedniku, drže u mraku – rekao je Dejan Stančin, jedan od pokretača peticije o izvanrednoj sjednici skupštine društva.

– Poslovanje društva odvijalo se tako da je predsjednik samovoljno naručio neke radove, dogovorio se o cijeni i samostalno isplatio novac, bez sjednice Upravnog odbora, bez savjetovanja članstva. Uspjeli smo doći i do nekih iznosa, recimo za betoniranje bunkera gdje se drže i strojevi za izbacivanje glinenih golubova. Mislimo da su ti iznosi pretjerani i da se to moglo učiniti i mnogo jeftinije, no nitko od članova nije imao pravo glasa – naveo je Stančin te dodao još jedan primjer koji po njemu dokazuje katastrofalno stanje u društvu.

– Došlo je do sukoba lovnika i blagajnika kluba. Sukob je došao do te mjere te  je jednom od njih oduzeto i oružje zbog prijetnje. To dovoljno govori kakvo je stanje u društvu, a sve zbog samovolje predsjednika – napomenuo je Dejan Stančin.

Upravo zbog toga nekolicina članova odlučila se za potpisivanje peticije o izvanrednoj skupštini, za čije je održavanje dovoljno da se potpiše trećina članova. Budući da je peticiju potpisalo čak 26 članova, obveza je da se skupština održi. Predsjednik Sinković zakazao je skupštinu kluba 12. travnja, na sam Uskrs. Zbog sadašnje krize s koronavirusom, ta skupština vjerojatno neće biti moguća, ali članovi smatraju da je zakazano održavanje skupštine na Uskrs bilo namjeran i proračunat potez.

Predsjednik Sinković zakazao je skupštinu kluba 12. travnja, na sam Uskrs

– Predsjednik se nada da bi većina članova ostala doma s obiteljima i zbog toga je baš na Uskrs htio organizirati skupštinu, a to je jedan dan više od roka kad je skupština po statutu morala biti održana – najavio je Stančin.

O problemu u Lovačkom društvu Patka porazgovarali smo i s njihovim predsjednikom Zlatkom Sinkovićem.

– Primio sam peticiju prema koja je normalna, prema statutu i demokratska. Ono što nije u redu jest da na toj peticiji nije naveden razlog. Naime, na godišnjoj skupštini podnesena su izvješća tajnika, lovnika, blagajnika, nadzornog odbora i disciplinske komisije, provedena rasprava po izvješćima te su prihvaćena s 35 od 48 glasova. Također, predstavljen je i usvojen plan rada i financijski plan za lovnu sezonu 2020./2021. – rekao nam je predsjednik Sinković te dodao kako mu nije potpuno jasno zbog čega se potpisuje peticija.

– Predsjednik sam društva već 14 godina, naše društvo dobro funkcionira, odrađujemo obveze, obnovili smo dom, napravili streljanu, kod nas se održavaju mnogi događaji, osobno sam ušao u Izvršni odbor županijskog lovačkog saveza, postao delegat na skupštini HLS-a, imao dobre uspjehe u gađanju glinenih golubova. Društvo je dobro pozicionirano u našem Savezu, svojim radom zaslužili smo poštovanje svojih kolega lovaca. Društvo nema nikakvih skrivenih dugovanja i nezakonitih radnji, a odluke koje neki put moram donijeti moraju biti trenutne i pravične, sviđalo se to nekima ili ne.

Ipak, predsjednik Sinković ima nekoliko ideja zbog kojih je došlo do ove situacije te je naglasio kako smatra da je u 14 godina napravio dobar posao i da ima i ideju i viziju za nastavak.

– Nije nemoguće da ovo ima veze s tim da sam ja vjerojatno jedina osoba koja je podnijela otkaz na mjesto zamjenika općinskog načelnika jer sam smatrao kako se tamo ne radi dobar posao. Od tada nisam pripadnik nijedne stranke, a moguće je da to ljudima smeta. Također, moram napomenuti kako su neki od članova koji su potpisali peticiju članovi još nekih lovačkih društava te ovime žele prenijeti lošu energiju iz tih društava na naš kolektiv – rekao je predsjednik i kratko prokomentirao situaciju s blagajnikom društva protiv kojeg je nedavno podignuta prijava.

– Taj slučaj sa mnom osobno nema veze. Naime, radi se o tome da je na sastanku došlo do svađe između našeg blagajnika i lovnika što oni dalje rješavaju. Što se tiče datuma sjednice koja se prema Statutu mora održati, on je trenutno zakazan na sam Uskrs, 12. travnja ove godine, no zbog situacije s COVID-19 virusom on je upitan. Želja mi je bila da poštujem rok od 30 dana za održavanje skupštine, no već je tada bila na snazi zabrana okupljanja. Sada iz današnjeg kuta sve ovisi o odlukama Stožera civilne zaštite i ne mogu vam dati ni približan datum održavanja skupštine – zaključio je predsjednik Sinković.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI