RASKOL NEZAVISNIH Lacković, Janči, Dombaj i Zvonar na jednoj, Rajn i župan Koren na drugoj strani

Na dvodnevom skupu nezavisnih gradonačelnika i načelnika u Križevcima pojavilo ih se četrdesetak


Autor: podravski.hr — 07.04.2018. / 13:29 Aktualno

Križevački gradonačelnik Mario Rajn dobio 'odbijenice' iz Đurđevca

Četrdesetak nezavisnih gradonačelnika, načelnika općina i vijećnika odazvalo se dvodnevnom susretu koji danas završava u Križevcima pod nazivom Nacionalni susret nezavisnih, a među viđenijim gostima bili su gradonačelnik Novalje Ante Dabo, načelnik općine Primošten Stipe Petrina, gradonačelnik Knina Marko Jelić, domaćin susreta Mario Rajn i dr.
Raspravljali su “nezavisnjaci” o svom položaju u političkom životu, o djelovanju svoje udruge Nezavisnih, o aktivnostima i ciljevima, a cijeli je događaj budnim okom pratio te koordinirao Ivica Relković, politički analitičar kojem se u medijima često “tepa” kako je ideolog MOST-a, koji je također krenuo kao grupacija nezavisnih političara da bi formirali stranku koja je čak dvaput poklonila povjerenje koaliciji s HDZ-om, a na kraju završila u oporbenim klupama.
Načelnik općine Drnje Petar Dombaj, načelnik općine Kalinovac Danijel Zvonar, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči i saborski zastupnik Željko Lacković nisu se pojavili na službenom otvaranju konferencije, a dopisom su se obratili medijima u kojem su upozorili na netransparentnost rada udruge.
– Izjave koje su davane u medijima kako ne postoji interes udruge i članova udruge za organiziranje radi nastupa na budućim županijskim i parlamentarnim izborima u suprotnosti su s temeljnim zadatkom koji je jasno deklariran prilikom osnivanja Udruge nezavisni – objasnili su podravski političari, a svoj su nedolazak na službeni dio susreta opravdali svečanom sjednicom Koprivničko-križevačke županije koja se odvijala istoga dana.
Ipak, čini se kako je unutar same udruge Nezavisnih došlo do prvih problema i neslaganja.
– Sadašnji način vođenja udruge neodoljivo podsjeća na političko djelovanje MOST-a zbog čega se i proteže u javnosti usporedba koja šteti značaju i potencijalu neovisnih neposredno izabranih političara lokalne i područne samouprave. Tajnovitost u radu i skrivanje političkih ciljeva neće polučiti bolje rezultate rada udruge i zacrtanih stvarnih političkih ciljeva – kažu Janči, Lacković, Zvonar i Dombaj, a s druge strane Ante Dabo bio je iznimno zadovoljan susretom.
– Udruga je okupljanjem jasno definirala svoj cilj, razmjena iskustava i zajedničko nastupanje regionalnoj i državnoj vlasti radi realizacije projekata. Želimo otvorenija vrata i mislim da nas prepoznaje središnja državna vlast i šira javnost – kazao je jedan od čelnika udruge, dok je križevački gradonačelnik Mario Rajn izjavio kako i dalje čvrsto stoji uz udrugu kao njen član.
– Imamo puno zajedničkih točaka – poljoprivreda, OPG-ovi, zaštita okoliša. Vidim značajan potencijal gospodarske suradnje i razmjene iskustava – izjavio je Rajn, a susretu se pridružio i čelnik Mreže Darko Koren, ali u funkciji župana.
– Našoj političkoj sceni je potrebna takva politička ideja, podržavam progresivne i pozitivne političke tokove – izjavio je on.
FOTO: ADMIR SINANI