RASPRAVA O KOPRIVNIČKIM TRAMVAJIMA Harabajza tvrdi: Treba uvesti trolejbus

Umjesto niskopodnog tramvaja čije bi uvođenje koštalo milijarde kuna, Harabajza predložio je uvođenje niskopodnog trolejbusa, što bi, kaže, bilo mnogo jeftinije


Autor: podravski.hr — 21.12.2012. / 13:39 Aktualno

NOVIGRAD PODRAVSKI – Ideja kandidata za gradonačelnika Koprivnice, nezavisnog Mladena Kozolića iz Jagnjedovca, da u Koprivnicu uvede niskopodne tramvaje, mnoge je dobro nasmijala.
Ipak, javio nam se i Vlado Harabajza, tehničar mehanotronike iz Novigrada Podravskog, koji smatra kako tu ideju ipak ne treba ismijavati, nego malo izmijeniti i pokušati privesti svrsi. Umjesto niskopodnog tramvaja čije bi uvođenje koštalo milijarde kuna, Harabajza predložio je uvođenje niskopodnog trolejbusa, što bi prema njegovom stručnom sudu bilo mnogo jeftinije.
– Za one koji ne znaju, trolejbus je autobus na struju koji energiju crpi iz žičane infrastrukture slične onoj kakvu koriste tramvaji, no s obzirom da izgleda kao autobus i ima normalne kotače, za njegov promet nisu potrebne tračnice i tu bi se mnogo uštedjelo. Od infrastrukture trebalo bi samo izgraditi mrežu žičanih vodiča po gradskim ulicama – ističe Harabajza.
Dodao je kako bi se na taj način pokrenula i domaća proizvodnja jer bi se kompletno takvo vozilo javnog prijevoza moglo proizvoditi u domaćim tvornicama poput posrnulog Gredelja i Končara.
– Trolejbus nije ništa skuplji od autobusa, a cijena mu je između 150 i 200 tisuća eura, što bi bilo dosta prihvatljivo za grad poput Koprivnice – zaključuje Harabajza. (Piše i snima: Marko Murković)
Na slici: Harabajza sa svojim ljubimcem, vjevericom Zagijem