Raste broj zaraženih u Varaždinskoj županiji, morali zatvoriti ambulantu

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Dok je broj zaraženih u Koprivničko-križevačkoj županiji koronavirusom ostao na brojci jedan, u susjedstvu nije tako dobra situacija. Naime, u Varaždinskoj županiji su u posljednja 24 sata potvrđena 3 nova slučaja zaraze koronavirusom, čime se ukupni broj osoba s potvrđenom zarazom danas do 12.30 sati povećao na 14.

– Radi se o jednoj starijoj osobi, jednoj osobi srednjih godina i jednoj maloljetnoj osobi, koje trenutno imaju vrlo blagu kliničku sliku. Sve tri osobe su bliski kontakti prethodno zaraženih osoba, pri čemu se radi o dvije različite osobe. rekao je Robert Vugrin, načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, koji je dodao da je očito je potrebno dodatno naglasiti da osobe koje imaju simptome nalik prehladi ili gripi s povišenom temperaturom nikako ne napuštaju svoj dom u bilo koju svrhu, nego trebaju telefonski kontaktirati svojeg liječnika.

– U jednom slučaju morali smo iz mjera predostrožnosti zatvoriti jednu ambulantu i maknuti tim obiteljske medicine te preraspodijeliti pacijente drugim liječnicima – naveo je Vugrin.

Upozorio je i da je izuzetno važno kod kuće poštovati sve mjere uvedene s ciljem da spriječe, odnosno maksimalno reduciraju mogućnost zaraze ukućana.

– U situaciji kad je više od 900 osoba s izrečenom mjerom samoizolacije, policija proaktivno provjerava poštovanje mjera na kućnim adresama. U posljednja 24 sata provjereno je 110 osoba, a potvrđena su 3 kršenja, pri čemu se radi o osobama bez simptoma. Veći problem vidimo zapravo u nepoštovanju preporučenih mjera unutar domova, a koje se očito shvaćaju olako. Simptomi se neće pojavljivati samo kod osoba kojima su izrečene mjere samoizolacije i toga moramo biti svjesni. Dakle, osobe s bilo kakvim respiratornim problemima te s povišenom temperaturom u obvezi su, bez da čekaju moguću potvrdu zaraze, svoje ponašanje prilagoditi na način da ne ugroze svoje ukućane, dok osobe koje žive u kućanstvu s njima trebaju poštovati iste mjere koje nalaže samoizolacija – naveo je Vugrin.

Dodao je da od građana također traže da, u cilju lakšeg mapiranja i praćenja razvoja širenja epidemije, prije svega ograniče svoje kontakte, a potom da obraćaju pozornost na bliske kontakte koje ostvaruju tijekom posljednjih dana, kako bi u slučaju potrebe te kontakte mogli proslijediti epidemiologu.

– Upravo sada kada se zatvaraju granice i kada se minimizira kretanje među županijama, imamo veliku prednost da dokažemo i potvrdimo razinu osobne odgovornosti, jer sami možemo utjecati ne brzinu razvoja epidemije u Varaždinskoj županiji. Iskoristimo to u najboljoj mogućoj mjeri! – apelira Vugrin.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI