RAT ZA SMEĆE Piškornica i općine osnivaju Drava Kom, koprivnički Komunalac prodaje udjele

I jedna i druga kompanija žele što više koncesija za odvoz otpada u općinama, što znači stabilne prihode u budućnosti


Autor: podravski.hr — 23.09.2018. / 18:02 Aktualno

Župan Darko Koren u društvu bivšeg šefa Piškornice Mladena Jozinovića i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić

Dva javna poduzeća, koprivnički Komunalac i Piškornica sanacijsko odlagalište iz Koprivničkog Ivanca, ovih dana vode rat za otpad na području Podravine. I jedni i drugi bore se za dugoročne koncesije za odvoz smeća u podravskim općinama.
Komunalac je općinama na prodaju ponudio udjele u svojoj vlasničkoj strukturi, koju je u potpunosti dosad držao Grad Koprivnica. Piškornica, pak, poziva općine da se uključe u osnivanje novog poduzeća za gospodarenje otpadom, imenom Drava Kom, u kojemu bi javno poduzeće imalo manjinski udjel, a općine većinski.
Općine koje prihvate jednu ili drugu ponudu kratkoročno bi morale investirati – u kupnju udjela u Komunalcu ili u Drava Komu – a dugoročno bi izbjegle svakogodišnje raspisivanje natječaja za koncesiju, što je omogućeno jedinicama lokalne uprave koje su suvlasnici komunalnih poduzeća. Usto, kao suvlasnici imali bi manji ili veći utjecaj na poslovanje poduzeća.
Trenutačno je, kako doznajemo, na terenu pravi „road show“ Komunalca i Piškornice, čiji menadžeri obilaze općinska vijeća i načelnike predstavljujući im što nude zauzvrat kupnje udjela u Komunlacu ili ulaska u osnivački kapital za Drava Kom.
Koprivnička vlast predvođena SDP-om nedavno je formalno na prodaju stavila 20 udjela u Komunalcu – svaki po 189.000 kuna – što čini dva posto ukupnog vlasništva u toj tvrtki. Prema neslužbenim informacijama, za njih je zainteresirano šest podravskih općina. U ovome trenutku Komunalac ima koncesiju u tri općine. Odluku o tome da uđu u osnivanje Drava Koma, prema našim informacijama, u ovome trenutku donijelo je pet općina. Piškornica – sanacijsko odlagalište pak ima koncesiju za njih 12, a već je najavila da s odvozom smeća prestaje 1. prosinca.
U idućim tjednima preostale će općine odlučiti hoće li se priključiti jednoj ili drugoj inicijativi, a većina je dobila ponude obiju „zaraćenih“ strana.
Zašto Piškornica ide u osnivanje Drava Koma, nije potpuno jasno. U posao odvoza otpada ta javna tvrtka, koja vodi brigu o velikom odlagalištu kod Koprivničkog Ivanca, na mjestu gdje bi trebao niknuti Centar za gospodarenje otpadom za četiri županije, ušla je 2016. godine kupivši privatnu tvrtku Prizmu za 3,5 milijuna kuna, premda taj biznis nema nikakve veze s osnovnim razlogom zbog kojeg je Piškornica osnovana, a to je gradnja Centra.
To je bilo na tragu vizije bivšeg direktora Mladena Jozinovića, kasnije smijenjenog zbog sramotnog milijunskog bonusa, o pretvaranju Piškornice u najveće smetlarsko poduzeće u zemlji. Skupa s Prizmom, Piškornica je preuzela i koncesije za odvoz smeća u općinama.
– U ovom trenutku možemo vam potvrditi postojanje namjere osnivanja novog trgovačkog društva u većinskom vlasništvu jedinica lokalne samouprave čija bi osnovna djelatnost bila gospodarenje otpadom. Smatramo da je udruživanje jedinica lokalne samouprave i njihovo zajedničko djelovanje pretpostavka postizanja ciljeva utvrđenih planovima gospodarenja otpadom, a što je i preporuka nadležnih institucija – bilo je sve što su iz Piškornice rekli.
Navodno se radi o tome da se u Piškornici više ne žele „natezati“ sa svakogodišnjim neizvjesnim javljanjima na koncesijske natječaje sumnjajući u svoju konkurentnost zbog starije opreme i slabog investicijskog potencijala. Drugi razlog, navodno, kao i u svemu kod nas, leži u politici. Piškornica je pod kontrolom župana Darka Korena iz Mreže, Komunalčev gazda je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić iz SDP-a, a njih dvojica ljuti su suparnici. Kako su i jedno i drugo poduzeće u problemima – Piškornica zbog neizvjesnosti u vezi s gradnjom Centra za gospodarenje otpadom i dubioza iz prošlosti, a Komunalac zbog pada prihoda nakon prodaje plinskog biznisa – i jedan i drugi lobiraju za širenje njihova poslovanja, svaki za svoje.
Podravski list u posjedu je tajnog internog dokumenta koji je izradio Komunalac i u kojemu se uspoređuju njegova i ponuda konkurentske Piškornice općinama.
Iz toga dokumenta vidi se kako bi temeljni kapital Drava Koma trebao biti oko milijun kuna, s time da bi općine u njega unijele novac, a Piškornica vozila za smeće. Krucijalnu stvar koju vide kao veliku prednost svoje ponude jest u tome što bi Komunalac općinama mogao ponuditi širok spektar komunalnih usluga, poput upravljanja grobljima i javnom rasvjetom, što Drava Kom neće moći zbog novog Zakona o komunalnom gospodarstvu.
Nadalje, u spomenutom dokumentu navodi se kako Drava Kom po osnivanju tek mora pribaviti dozvole za rad i potrebne certifikate, što stoji novca i traži vrijeme, a Komunalac sve to već ima. Također se spominje to da Piškornica nema kompostište niti reciklažno dvorište, u čiju bi gradnju tek trebalo uložiti, što stavlja teret pred općine i utječe na moguću cijenu odvoza otpada.
S druge strane, neslužbeno doznajemo kako je Piškornica ustvrdila kako će, nakon osnivanja Drava Koma, cijena odvoza otpada po kućanstvu iznositi 40 kuna mjesečno, što je niže nego što mještani plaćaju sada. Kako će podravski rat za smeće završiti, znat će se najkasnije do početka prosinca. (hš)
FOTO: ARHIVA