‘RATNO’ STANJE Bolnica postavlja 25 kamera i zaštitare, a liječnike i sestre uči borilačkim vještinama

Petorica zaštitara već su počeli raditi, a iako imaju dozvole za nošenje vatrenog oružja, ipak ga neće imati


Autor: podravski.hr — 07.05.2018. / 12:02 Aktualno

Opća bolnica u Koprivnici

Razina sigurnosti i zaštite pacijenata i osoblja koprivničke Opće bolnice prvi se put sustavno i smišljeno podiže na višu razinu, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare ravnatelj dr. Mato Devčić.
Pet dosadašnjih bolničkih vatrogasaca već su putem obuke stekli uvjete za zaštitare, a do konca srpnja u bolnicu će se uvesti potpuno novi sustav videonadzora s 25 kamera. Sadašnji bolnički videonadzor je neadekvatan i tehnološki zastario, a u novi sustav uložit će se oko 100.000 kuna.
– U vezi s razinom sigurnosti utvrdili smo niz propusta i, među ostalim, dolazilo je do otuđenja bolničke opreme i imovine. Bolnica je otvoren sustav i sporadično je kroz godine bilo i slučajeva teških krađa. Radilo se o osobama izvan bolničkog sustava koje bi došle, počinile nedjelo i napustile bolnicu – rekao je dr. Devčić.
Dometnuo je kako kamere neće biti postavljene unutar same bolnice, već na ulazima i drugim „kritičnim“ mjestima u bolničkom krugu.
Petorica obučenih zaštitara već su počeli raditi, a iako imaju dozvole za nošenje vatrenog oružja, ipak ga neće imati.
– Oni će moći primijeniti fizičku silu do dolaska policije – rekao je dr. Devčić.
Spomenuo je i kako je bilo slučajeva nasilja prema bolničkom osoblju, uglavnom na Odjelu psihijatrije, zbog čega su tamošnji liječnici, sestre i tehničari prošli obuku iz samozaštite, koja je uključila i učenje metoda upotrebe snage za svladavanje agresivnih pacijenata kada je to nužno potrebno. (hš)
FOTO: PODRAVSKI LIST