Ravnatelj pušačima objavio totalni rat, na one koji zapale u bolničkom krugu vrebaju i kamere

Ja ne mogu pacijente loviti po krugu bolnice i trgati im cigarete iz ruku, ali svi koji posegnu za cigaretom upozoreni su da mogu biti sankcionirani - kaže dr. Mato Devčić


Autor: podravski.hr — 07.11.2018. / 18:29 Aktualno

Ne smije se pušiti u krugu 20 metara od zgrade bolnice

Ravnateljstvo koprivničke Opće bolnice na čelu s dr. Matom Devčićem odlučilo je krenuti u odlučan rat protiv pušenja u bolničkom krugu. Prema insajderskim informacijama, za to je dobro poslužilo 25 videokamera koje su nedavno postavljene u bolnici kako bi povećale sigurnost pacijenata i osoblja.
Zbog toga su se, kako doznajemo, promijenile navike djelatnika bolnice koji puše. Dosad je u bolničkom krugu bilo nekoliko pušačkih „punktova“, no suočeni s mogućnošću da budu primijećeni i sankcionirani, pušači sada odlaze izvan dosega videokamera. Tako se, kako pričaju, ljude u bijelim kutama s cigaretom može vidjeti na bolničkom parkiralištu.
Činjenica je da ravnateljstvo ne radi ništa drugo nego striktno provodi Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, koji je na snazi od svibnja prošle godine, a njime je u potpunosti zabranjeno pušenje u zdravstvenim ustanovama (prije se mogla osigurati prostorija za pušenje) te u krugu od 20 metara od njih.
Dr. Mato Devčić potvrđuje kako je u koprivničkoj bolnici na snazi nulta tolerancija prema pušenju.
– Sukladno zakonu o zabrani pušenja i zakonu o zdravstvenoj zaštiti, pušenje nije dopušteno u krugu od 20 metara od ustanove. U nekoliko navrata ove godine proveli smo inspekcijski nadzor i nisu utvrđene nepravilnosti. Radi zaštite naših pacijenata i poštivanja zakonskih propisa, ostajemo na toj liniji – rekao je dr. Devčić, ali nije potvrdio da se videonadzor koristi i za kontrolu pušača.

Dr. Mato Devčić, ravnatelj Opće bolnice u Koprivnici

Veli kako je prije uvođenja „restriktivnije kampanje“ obavljen niz razgovora sa zaposlenicima bolnice, a u ustanovi su postavljene i obavijesti koje citiraju zakon. Njegovo dosljedno provođenje odnosi se i na pacijente.
– Ja ne mogu pacijente loviti po krugu bolnice i trgati im cigarete iz ruku, ali svi koji posegnu za cigaretom upozoreni su da mogu biti sankcionirani od relevantnih osoba, a to su inspektori Ministarstva zdravstva, koji provode nadzor – kazao je ravnatelj Devčić.
Dometnuo je kako mu se nitko od kolega koji puše nije usprotivio i, primjerice, zatražio dopuštenje ili „pogled kroz prste“ da puši na radnome mjestu.
Zakon jasno propisuje kazne za one koji zapale cigaretu u bolnici ili krugu od 20 metara – ona iznosi ravno tisuću kuna. I sama bolnica može biti kažnjena, i to globom između 70.000 i 150.000 kuna ako ne osigura poštivanje zakona o nepušenju u svom prostoru i u krugu od 20 metara.
Bez obzira na sve, kod glavnog ulaza u bolnicu ipak se može naići na ljude koji puše, ali više ne i na pušače u bijelim kutama. (hš)

Pušački punkt na ulazu u bolnicu

FOTO: DUBRAVKO VUTUC