Ravnateljica Škole narodnog zdravlja: Svi umrli, a mlađi od 55, nisu bili cijepljeni

Na gostovanju u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, ovog je prijepodneva bila ravnateljica Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar” Mirjana Kujundžić Tiljak gdje je govorila o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj te iznijela niz statistika, prenosi HRT.

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj je i dalje loša, no zadnjih tjedana bilježimo i posrast broja cijepljenja. To podrazumijeva i one koji su se već cijepili prvom ili drugom dozom, iako ima i dobar broj onih koji su se sada protiv covida cijepili prvi put.

– Protekli tjedan ukupno se cijepilo gotovo 58 tisuća građana, to su prva, druga i treća tzv. booster doza, što je za 50 posto više nego prošli tjedan kada je bilo ukupno 38.400 cijepljenih u Hrvatskoj – rekla je Tiljak

Objasnila je razliku između treće i tzv “booster” doze cjepiva, a ta je da je treća doza namijenjena osobama koje su imunokomprimitirane i teški kronični bolesnici, dok je “booster” doza upola manja od prve, a daje se nakon šest mjeseci, pogotovo zdravstvenim djelatnicima, osobama u domovima za starije i djelatnicima koji rade u tim institucijama.

Cjepivo nas štiti od težeg oblika bolesti, kaže Kujundžić Tiljak, no iako učinkovitost vezana za samu zarazu nakon šest mjeseci pada, učinkovitost protiv teškog oblika bolesti koji završava hospitalizacijom ne miče se za sve varijante.

– Svi u Hrvatskoj mlađi od 55 godina, koji su preminuli od COVID-a, a nisu bili bolesni prije toga, nisu bili cijepljeni. Ako se ovaj jesenski val usporedi s prošlogodišnjim, onda je smrtnost upola manja. U zemljama koje imaju mnogo veći obuhvat cijepljenih ta je smrtnost pet puta manja. Cijepiti se treba da bismo se zaštitili i spriječili teške oblike bolesti i umiranje, to je naše pravo i obveza – zaključuje ravnateljica.

Foto: Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI