Razgovarali smo s ogorčenim poljodjelcima: U samo deset minuta ostali smo bez uroda

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Tuča koja je prošli tjedan pogodila koprivničko područje nanijela je velike štete na poljoprivrednim usjevima u prigradskim naseljima Starigrad, Reka, Jagnjedovec i Draganovec. Ni najstariji mještani ne pamte takvu tuču koja je padala oko deset minuta pa su ledene kuglice na nekim usjevima nanijele i stopostotnu štetu.

Obitelj Đurec iz Starigrada koja se bavi uzgojem borovnica u ovoj sezoni zbog tuče neće imati berbu na svojih 600 grmova. Šteta je, kaže Zlatko Đurec, nastala i na mladim grmovima i gubici će biti veliki.

Zlatko Đurec

– Za deset dana trebali smo imati berbu i očekivali smo da ćemo u prosjeku dobiti oko 2,5 kilograma po grmu. U samo deset minuta ostali smo bez svega i sasvim je sigurno da prave berbe neće biti jer su skoro svi plodovi uništeni – kaže Zlatko Đurec.

Voćnjak borovnica, dodaje Zlatko, osiguran je pa će obitelj Đurec dobiti odštetu, no to im nije prevelika utjeha.

– Mi smo najsretniji kad prihode ostvarimo urodom, a i tko zna kolika će biti odšteta. Prestrašno je to što nam je ova tuča napravila – ističe Zlatko Đurec.

I obitelj Figač iz Starigrada zbraja štete na svojim usjevima kojih ima čak na 80 rali zemljišta. Njima su stradali kukuruz, uljana repica i ječam.

– Stvarnu štetu znat ćemo tek u danima koji dolaze, no već je sad jasno da je šteta na ječmu stopostotna. I uljana repica je znatno oštećena, kao i kukuruz, no još je rano govoriti o postocima štete. Imam 77 godina i nikad dosad tu kod nas nije bilo takve tuče. No, takva je sudbina nas poljoprivrednika jer je naša tvornica na otvorenom pa se moramo pomiriti s elementarnim nepogodama – kaže Ivan Figač.

Ivan Figač

Sva kućanstva su pretrpjela štete i u svojim vrtovima. Marijan Hrženjak odmah je nakon tuče kupio flance i ponovno posadio povrće.

– Svi vrtovi na našem području su uništeni, a u dvorištima smo imali nekoliko centimetara leda. Nema nam druge nego ponovno posaditi flance i nadati se da se takvo čudo više neće ponoviti – kaže Marijan Hrženjak.

Marijan Hrženjak

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI