Razgovarali smo s ogorčenim poljodjelcima: U samo deset minuta ostali smo bez uroda

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Tuča koja je prošli tjedan pogodila koprivničko područje nanijela je velike štete na poljoprivrednim usjevima u prigradskim naseljima Starigrad, Reka, Jagnjedovec i Draganovec. Ni najstariji mještani ne pamte takvu tuču koja je padala oko deset minuta pa su ledene kuglice na nekim usjevima nanijele i stopostotnu štetu.

Obitelj Đurec iz Starigrada koja se bavi uzgojem borovnica u ovoj sezoni zbog tuče neće imati berbu na svojih 600 grmova. Šteta je, kaže Zlatko Đurec, nastala i na mladim grmovima i gubici će biti veliki.

Zlatko Đurec

– Za deset dana trebali smo imati berbu i očekivali smo da ćemo u prosjeku dobiti oko 2,5 kilograma po grmu. U samo deset minuta ostali smo bez svega i sasvim je sigurno da prave berbe neće biti jer su skoro svi plodovi uništeni – kaže Zlatko Đurec.

Voćnjak borovnica, dodaje Zlatko, osiguran je pa će obitelj Đurec dobiti odštetu, no to im nije prevelika utjeha.

– Mi smo najsretniji kad prihode ostvarimo urodom, a i tko zna kolika će biti odšteta. Prestrašno je to što nam je ova tuča napravila – ističe Zlatko Đurec.

I obitelj Figač iz Starigrada zbraja štete na svojim usjevima kojih ima čak na 80 rali zemljišta. Njima su stradali kukuruz, uljana repica i ječam.

– Stvarnu štetu znat ćemo tek u danima koji dolaze, no već je sad jasno da je šteta na ječmu stopostotna. I uljana repica je znatno oštećena, kao i kukuruz, no još je rano govoriti o postocima štete. Imam 77 godina i nikad dosad tu kod nas nije bilo takve tuče. No, takva je sudbina nas poljoprivrednika jer je naša tvornica na otvorenom pa se moramo pomiriti s elementarnim nepogodama – kaže Ivan Figač.

Ivan Figač

Sva kućanstva su pretrpjela štete i u svojim vrtovima. Marijan Hrženjak odmah je nakon tuče kupio flance i ponovno posadio povrće.

– Svi vrtovi na našem području su uništeni, a u dvorištima smo imali nekoliko centimetara leda. Nema nam druge nego ponovno posaditi flance i nadati se da se takvo čudo više neće ponoviti – kaže Marijan Hrženjak.

Marijan Hrženjak

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI