RAZGOVOR Lider gradske oporbe: Lackovićeva vlast ulagala je u deve umjesto da ulaže u poljoprivredu

Nije Davor Bernardić loš predsjednik, ali u SDP-u je problem da se trebamo prestati baviti sami sobom, moramo zasukati rukave i početi biti prepoznatljiva ljevica


Autor: podravski.hr — 13.12.2018. / 14:59 Aktualno

Marko Fucak, čelnik đurđevačkog SDP-a

SDP je trenutno jedina oporbena stranka u Đurđevcu, a njihov predsjednik Marko Fucak najglasniji je u protivljenju pojedinim potezima vladajuće nezavisne opcije saborskog zastupnika Željka Lackovića. Novo nezadovoljstvo SDP-a uzrokovao je proračun za iduću godinu koji nisu podržali, kao ni novo kreditno zaduženje grada. Tim povodom razgovarali smo s Markom Fucakom.
Kako komentirati proračun za iduću godinu u rekordnom iznosu od 126,5 milijuna kuna?
Proračun je standardno populistički. Ključna je realizacija proračuna, a ne plan. Planovi proračuna iz godine u godinu vrtoglavo rastu te se krajem godine rebalansom opet smanjuju jer se isti projekti, kao što su opremanje nove poduzetničke zone i Društveni dom Sirovoj Kataleni, prenose u iduću godinu i tako unedogled. Prevelika su ulaganja u turizam i kulturu, a premala u gospodarstvo i poljoprivredu. Malo ću se metaforički izraziti, ali ispada da su nam deve zamijenile poljoprivredu, a kružni tokovi poduzetništvo.
Je li po Vašem mišljenju proračun realan?
Proračun se dosta bazira na kapitalnim pomoćima koje su planirane u iznosu većem od 60 milijuna kuna pa se postavlja pitanje hoće li sigurno biti realizirane ili je to samo pretpostavka. S obzirom na to da je dosta stavki u proračunu „napuhano“ preko raznih kapitalnih i tekućih pomoći, a zbog situacije u državi niti proračun Đurđevca neće biti realiziran prema planu od 126 milijuna. Zbog toga smatram da proračun nije realno planiran.
Što biste Vi promijenili u proračunu?
SDP je dao amandmane na proračun od kojih smo tražili da se povećaju stavke potpora za poduzetništvo i poljoprivredu. Potrebno je stvoriti pozitivnu poduzetničku klimu u Đurđevcu, poticati zdravo poslovno okruženje te sadašnjim, a i budućim, poduzetnicima i obrtnicima olakšati poslovanje uz poticajne mjere i olakšice za razvoj gospodarskog sektora. Imamo 22 hektara industrijske zone koja je trenutačno poljoprivredno zemljište. Za početak treba parcelirati jedan dio od oko pet hektara, opremiti komunalnom infrastrukturom i ponuditi manjim zainteresiranim investitorima, a ostalu površinu ostaviti za veće investitore. Smatramo i da dosadašnjih 200.000 kuna koje je predviđeno za razvoj poljoprivrede nije dovoljno da bi se pojedini poljoprivrednici mogli konkurentno razvijati i biti prepoznatljivi na tržištu.
Prijašnjih godina pojedini poljoprivrednici kroz mjere potpora u poljoprivredi dobivali su od Grada iznose od 3000 do 10.000 kuna, što je dovoljno za kupnju nekog manjeg stroja, uređaja ili polaganja dodatnih osposobljavanja i usavršavanja, ali za neke veće investicije ta sredstva nisu dovoljna. S iznosom od 400.000 kuna poljoprivrednici bi od Grada dobili znatno veći iznos potpora te bi mogli razmišljati o većim investicijskim ulaganjima kao što su postavljanje sustava navodnjavanja, izrada plastenika, okrupnjavanje zemljišta i proširenje nasada. Predložili smo i izgradnju staračkog doma. Naš je plan bio da se u 2019. godini odradi otkup zemljišta te pripremi sva potrebna dokumentacija i ishodi građevinska dozvola, za što bi na početku investicije bilo dovoljno 600.000 kuna. Taj bi se iznos dobio kroz umanjivanje stavke izgradnje kružnih tokova jer je za njih u idućoj godini planirano blizu dva milijuna kuna. Financijska sredstva za izgradnju samog staračkog doma planirala bi se u proračunu za 2020. godinu.

Fucak: Kandidatura Milanovića za predsjednika države bila bi pozitivna za SDP

Kako gledate na kreditna zaduženja Grada?
Već sam tu „bolnu točku“ komentirao nekoliko puta unazad nekoliko mjeseci i mogu samo konstatirati da sam zabrinut za budućnost grada jer se na ovim kreditnim zaduženjima neće stati. U proračunu za iduću godinu planiran je još jedan novi kredit od šest milijuna kuna te četiri milijuna kuna kredit za javnu rasvjetu koji nije realiziran u ovoj godini, a za koji je Gradsko vijeće prošli tjedan dalo suglasnost. S novim zaduženjima grad će biti zadužen više od 30 milijuna kuna, što je alarmantno i zabrinjavajuće. Posljedice zaduženosti na svojoj koži osjetit će i oni koji će se tek roditi.
Kako komentirate situaciju u SDP-u i sve veće osipanje članstva?
Državni SDP pao je na niske grane i mene osobno ta situacija zabrinjava. Davor Bernardić na početku svog mandata trebao je pokazati autoritet vođe i posložiti stvari na svoje mjesto kako se ne bi dogodila situacija u kojoj se stranka trenutno nalazi. Sad je teško popraviti stvari jer ga više niti članovi, niti javnost ne doživljavaju kao lidera. Cijelo društvo ponekad zna biti malo nezdravo, onda se mladom čovjeku niti ne pruži prilika, već ga se u startu ruši. Nije Davor Bernardić loš predsjednik, ali u SDP-u je problem da se trebamo prestati baviti sami sobom, moramo zasukati rukave i početi biti prepoznatljiva ljevica. S obzirom na sve što se događa u stranci zadnjih godinu i pol mogu reći da se još dobro držimo jer bi se neke stranke već odavno raspale. Sasvim je jasno da se nešto progresivno u SDP-u treba dogoditi da stranci popularnost počne rasti. Bojim se da se to neće dogoditi niti poslije izbora za EU parlament, iako će SDP ponoviti rezultat od 2014., ako ne i bolji. Pozitivna stvar za SDP i općenito ljevicu u Hrvatskoj mogla bi se dogoditi jedino ako Zoran Milanović istakne kandidaturu za predsjednika države. Dijelio sam puno nezadovoljstva s pojedinim potezima koje je odrađivala Vlada Zorana Milanovića, ali imao je i dobrih poteza. Ako uzmemo u obzir sve afere HDZ-a, jedini čovjek iz SDP-a koji se može tome suprotstaviti, a opet da pokrene pozitivni naboj u narodu je trenutno Zoran Milanović. Što se tiče osipanja članstva, baš i ne žalim za nekim pojedincima koji su prebjegli u suprotne tabore jer se vidi da nikad nisu živjeli za SDP već su živjeli od SDP-a. Nikad nisam preferirao političare koji su odmah poslije fakulteta zasjeli u Sabor i tamo ostali skoro do mirovine, a nikad nisu radili u realnom sektoru. Tako za nekim pojedincima ne treba puštati suzu jer su ih zanimale samo fotelje. Ako se svi zastupnici iz kluba Milana Bandića nadaju da će im rejting od 3,8 posto omogućiti na sljedećim izborima ulazak u Sabor, gadno se varaju. Može ih Bandić uhljebiti samo u Zagrebački holding.
Kakvo je stanje u SDP-u u Đurđevcu?
Puno bolje i zdravije nego u državnom SDP-u. U đurđevačkom SDP-u ne dolazi do osipanja članstva, već se radi aktivno na mobiliziranju članova i simpatizera, što je prepoznatljivo kroz sinergiju i pozitivnu atmosferu između različitih dobnih generacija u stranci. Djelujemo i kroz Forum žena i Forum seniora pod vodstvom aktivne predsjednice Lovorke Kučinić i našeg neustrašivog veterana Marijana Panića koji ima u sebi više volje i energije za rad od puno mlađih od sebe. Zalažemo se da društvene vrijednosti u Đurđevcu i Podravini leže na temeljima prepoznatljive politike koja će biti otvorena prema idejama i ljudima, gdje je važno da svaki stanovnik ima ekonomsku sigurnost i komunalnu infrastrukturu potrebnu za normalan život, ali opet da svi imaju jednake uvjete.
Razgovarao: Dinko Borozan
FOTO: ĐURO GRČIĆ