Različiti podaci o učinkovitosti cjepiva

Dokazano je da su sva cjepiva u različitom stupnju učinkovita protiv izvornog soja koronavirusa, SARS-CoV-2, koji uzrokuje COVID-19. Međutim, otkad se pojavio delta-soj, znanstvenici pokušavaju ustanoviti jesu li ta cjepiva jednako učinkovita protiv njega.

Američki podaci ukazuju na stope učinkovitosti od približno 67 posto za cjepivo Johnson&Johnson, 66-95 posto za cjepivo Moderna i 42-96 posto za cjepivo Pfizer-BioNTech, a za cjepivo AstraZeneca 60 posto.

Britanske studije navode da je djelotvornost Pfizer-BioNTech 88 posto, a AstraZenece 60 posto, dok kanadske studije tvrde da je Pfizer-BioNTech djelotvoran 87 posto, a Moderna 72 posto (nakon jedne doze).

Iako cjepiva nude različite domete zaštite, stručnjaci kažu da je cijepljenje ključno i da se zbog velikog broja zaraženih teže prati situacija pa brojke variraju ovisno o timovima i područjima ispitivanja. Bez obzira na postotke, stručnjaci naglašavaju da su cjepiva visoko zaštitna čak i ako nisu stoposto učinkovita.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI