Realiziran projekt – Oslikavanje pisanica u Podravini

Proteklog je vikenda realiziran projekt sufinanciran od strane Ministarstva kulture i medija RH pod nazivom „Oslikavanje pisanica u Podravini“. Cilj projekta je naglasiti važnost prenošenja tradicijskih znanja i običaja te upoznati različite tehnike ukrašavanja pisanica koje su specifične za pojedina područja naše Podravine.

Valja naglasiti kako je umijeće ukrašavanja pisanica u Podravini zaštićeno nematerijalno kulturno dobro.

Radionice su bile organizirane u Molvama i Delovima na kojima su se polaznice i polaznici upoznali sa 3 tehnike ukrašavanja pisanica koje se tradicijski koriste u ovom djelu Podravine, a to je tehnika ukrašavanja voskom, tehnika struganja jaja ili boje na jaju, tzv. grecanje te tehnika ukrašavanja sa biljkom setinec.

Voditelj radionice je bio gosp. Josip Cugovčan iz Podravskih sesveta, nositelj nematerijalnog kulturnog dobra koji je polaznicima interaktivno pokazao tehnike i načine ukrašavanja pisanica na tradicionalan način.

Prije samog interaktivnog dijela radionice, etnologinja gđa. Vesna Peršić Kovač iz Muzeja grada Koprivnice održala je stručno predavanje o povijesti i tradiciji ukrašavanja pisanica u Podravini i Hrvatskoj te običajima koji su vezani uz to doba godine.

U tijeku je izrada kratkog dokumnetarnog filma o provedenom projektu i radionicama te se radujemo njegovom objavljivanju.

Foto: Turistička zajednica područja Središnja Podravina

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI