RED CRNIH, RED BIJELIH Jedino Bugari imaju lošije zube, ne biste vjerovali čime ih možemo čistiti

Bakterijska ležišta u usnoj šupljini, koliko god bila lokalizirana, mogu se širiti putem krvotoka i, na koncu, teoretski dovesti do fatalne sepse


Autor: podravski.hr — 30.04.2018. / 9:17 Aktualno

Brigu o zubima treba voditi od najmlađih godina

Hrvati su, prema istraživanju iz 2016. godine, na samome europskom dnu u oralnom zdravlju. O zdravlju zuba razgovarali smo s poznatim koprivničkim stomatologom, svojedobno predsjednikom Hrvatske stomatološke komore, Krešimirom Jindrom.

PL: Što je razlogom poraznih podataka o zdravlju zuba u Hrvata?

– Prikupljali su se podaci o karijesu, ekstrakcijama, odnosno vađenju zuba, i plombama kod dvanaestogodišnjaka, koji imaju većinu trajnih zuba, i doista je utvrđen loš status i ispalo je da smo bolji samo od Bugarske. Kod nas više nema organizirane preventivne službe, kao nekad, i to je razlog tako velikom problemu oralnog zdravlja.

 

Krešimir Jindra, poznati stomatolog

 

PL: Koliko standard života utječe na oralno zdravlje?

– Specijalizirana takva istraživanja nisu rađena, ali iskustveno se zna da postoji veza između dostupnosti stomatološke zaštite te kvalitete prehrane i oralnog zdravlja. U Skandinaviji će, recimo, na čovjeka bez kojeg zuba na ulici pokazati prstom kao u čudo.

PL: Koliko opasna može biti bolest zuba?

– Problemi s očima ili nejasni bolovi u predjelu glave mogu biti povezani sa zubima, kao i srčane bolesti. Nijedan ozbiljan internist danas neće napraviti nijednu intervenciju prije nego što se savjetuje sa stomatologom. Bakterijska ležišta u usnoj šupljini, koliko god bila lokalizirana, mogu se širiti putem krvotoka i, na koncu, teoretski dovesti do fatalne sepse.

PL: Vađenje zuba je krajnja mjera i pretpostavljam da zubari nisu sretni kad to moraju činiti…

– Točno. Zubi jesu jedinke, ali su i u interakciji. Gubitkom već jednog zuba nastaju velike promjene. Zub nije samo za žvakanje, on igra ulogu i u estetici lica, kao i u fonaciji, u izgovoru.

PL: Što možemo najbolje činiti za svoje oralno zdravlje?

– Kad pregledam mladog pacijenta i utvrdim da je stanje uredno, obično mu stavim ogledalo pred lice i kažem: Sada je sve u redu, a dalje sve ovisi o vama. Održavanje, odnosno četkanje od malih nogu, barem dvaput dnevno, upotreba zubnog konca, izbjegavanje rafiniranih šećera… Dobro ćete učiniti i ako pojedete svježu čvrstu jabuku ili mrkvu. I nema pušenja. Cigareta je jedan od najnegativnijih faktora za zdravlje cijele usne šupljine.

PL: A je li žvakaća guma zdrava za zube? Postoje tu različita mišljenja…

– Strukovna udruga i fakultet smatraju da je žvakanje dobro, ali samo žvakaćih guma koje ne sadrže šećere. Žvakanjem se očvršćuje muskulatura, a također se čiste naslage.

Ostatak ovog zanimljivog intervjua pročitajte u današnjem izdanju Podravskog lista.

 

Današnje izdanje Podravskog

 

FOTO: DUBRAVKO VUTUC