REHABILITACIJA Gažiju sam dao nagradu za životno djelo iako se HDZ tome jako protivio

Može netko Gažija voljeti ili ne, ali da nije bilo njega, ne bi bilo Podravke. Dati mu priznanje bila je dužnost s kojom se tada već debelo zakasnilo.


Autor: podravski.hr — 30.12.2017. / 12:00 Aktualno

Dražen Sačer prvi je na sjeveru Hrvatske otvorio privatnu ordinaciju

Nema baš puno glinenih pijetlova, tih simbola naše Podravine, po koprivničkim krovovima. Jedan kukuriče sa sljemena kuće u kojoj živi i ordinira dr. Dražen Sačer, zadnji u četveroredu koprivničkih gradonačelnika liberala u 90-tima.
– Nije vam to moja zasluga. Ovu kuću kupio sam u 80-ima od Ivana Generalića nakon što se on, zbog zdravlja, preselio na more, u Primošten. Taj pevec je bil gore i naravno da je pevec ostal – reći će rođeni Ludbrežanin koji pola života živi u Koprivnici, fizijatar koji je prvi na sjeveru Hrvatske otvorio privatnu liječničku ordinaciju, nakon što se kucnusmo čašicom rakije od drijenka iz njegove kućne radinosti.
Da ne bi bilo zabune, u toj je kući stvarao „the“ Ivan Generalić, pravi, originalni rodonačelnik hlebinske naive. Sačer veli kako je kuću najprije bio „zakapario“ akademik Dragutin Feletar, ali je odustao, a on ju je kupio nakon „signala“ Đonija Mesića, koji mu je bio šef u koprivničkoj bolnice.
– Poznato je da Generalić nikad nije hvalio druge slikare. Jednom smo sjedili u ovoj dnevnoj sobi, a vidite da imam dosta slika. I gledal je to Generalić i onda je rekel: Lepše je neg goli zidovi – glasi anegdota iz prve ruke.
Sačer, kombinacija tate ludbreškog Podravca i mame Primorke, završava gimnaziju u Varaždinu i nakon faksa dobiva mjesto stažista u Koprivnici. Još kao student četiri je godine radio na hitnoj pomoći tako da mu nije žao što je na kraju završio u mirnijim medicinskim vodama fizijatrije.
– U bolnici sam radio od 78. do 91. i čim se otvorila mogućnost privatne prakse, ja sam je uhvatio. Nikad nisam požalio što nisam prihvatio poziv da dođem na Rebro, a čekali su šest mjeseci na moju odluku – veli Sačer.
Negdje u doba kad se upustio u privatničke vode, ozbiljno je zakoračio i u političke. Ne bi se moglo reći da mu je mladenačka epizoda, kad se u 17. učlanio u Savez komunista, donijela veliko političko iskustvo, možda tek prvo razočaranje u politiku.
– Bila me ponesla ideja socijalizma, poštenja, i ne stidim se toga. No, vidio sam da stvari ne idu onako kako sam to kao mladi idealist želio i u 19. se iščlanjujem. Kad su došle demokratske promjene, bilo je to sjajno – imate državu, veselite se, došlo je novo vrijeme – a onda vidite da stvari ne idu onako kako to očekujete. Tada sam shvatio da je poštenije uključiti se, nego ostati kritizer sa strane – veli Sačer.
Iako ga je bivši šef Mesić, prvoborac HDZ-a, nagovarao da se pridruži toj stranci, odabrao je tadašnji HSLS, pomalo zbog svog prijatelja i prethodnika u gradonačelničkoj fotelji Mladena Godeka, a malo više zbog Vlade Gotovca, s kojim je kasnije postao iznimno blizak i za kojeg će reći da je najveći, najdosljedniji i najmoralniji hrvatski političar novijeg doba.
– Jednom mi je kazao, kad smo išli s nekog skupa, a bolest ga je već bila načela: Znate, mogao bih živjeti ovdje, u Koprivnici. On nije bio od ljudi koji bi podilazili i ta njegova izjava zbilja mi je imponirala. Siguran sam da bi Hrvatska danas bila bolja zemlja da je Gotovac bio predsjednik umjesto Tuđmana – veli dr. Sačer.
Nakon ulaska u politiku putuje od funkcija županijskog do položaja gradskog vijećnika i poglavarstvenika, da bi nakon povlačenja Josipa Betlehema zasjeo u fotelju prvog čovjeka Koprivnice 2000. godine. Njegov mandat, najkraći od svih, koji je trajao nepunih godinu dana, obilježile su dvije krupne stvari – društvena rehabilitacija legendarnog Podravkinog generalnog direktora Pavla Gažija, koji je dobio nagradu za životno djelo, te akvizicija Podravkina odmarališta u Pirovcu.
– To i nije bila klasična kupnja, nego jedna predivna gesta Podravke. Grad je relativno očuvano odmaralište na samoj obali dobio za tri milijuna kuna s počekom od godinu dana i obročnim plaćanjem. Već istog ljeta izviđači su ondje ljetovali. Mislim da se to moglo sačuvati – smatra Sačer.
Što se Gažija tiče, lokalni HDZ, koji je činio neformalnu vladajuću koaliciju, pružao je ozbiljan otpor njegovu nagrađivanju, ali na kraju je odluka ipak donesena jednoglasno.
– Može netko Gažija voljeti ili ne, ali da nije bilo njega, ne bi bilo Podravke. Dati mu priznanje bila je dužnost s kojom se tada već debelo zakasnilo. Nakon dugo godina tada je on došao u Podravku, a primio ga je šef uprave Darko Marinac – prisjeća se Sačer, koji je svjedočio tom primanju.
Ne samo svoj, nego i mandate liberalnih prethodnika danas ocjenjuje korektnima, bez ijedne afere, i drži kako je Koprivnica u svih tih osam godina doživjela procvat. Na izborima 2001. godine njegova Liberalna stranka s partnerima osvaja malo manje glasova od SDP-ove koalicije, ali zbog D’Hontove metode razlika je dva vijećnička mandata, ipak nedovoljno da i jedan i drugi blok formiraju vlast. Na kraju se HSS priklanja SDP-u i gradonačelnik postaje Zvonimir Mršić, a Sačer ubrzo napušta politiku. Više i ne pomišlja o ponovnom angažmanu.
I dalje je aktivan u svojoj ordinaciji, a osim uz obitelj – „da malo nadoknadim ono doba kad sam bio u politici“ – slobodno vrijeme provodi uz knjigu. Dr. Sačer velik je ljubitelj beletristike. Njegov ukus baziran je na klasicima, ali ne zazire od novih bestselera kad mu koji dođe pod ruku.
Nijedan njegov portret ne bi bio cjelovit da se ne spomene kako je punih 50 godina član Crvenog križa, a 20 je godina na čelu koprivničke podružnice, jedne od tradicionalno najagilnijih u cijeloj zemlji. Bio je i darivatelj krvi, ne samo „direktor“. Veli kako priželjkuje mirovinu jer će biti još više vremena za čitanje. Nada se da će tada i stanje u državi biti bolje nego što je danas.
– Mislim da je iduća godina prekretnica za Hrvatsku. Ako ne uspijemo preokrenuti trendove, pokrenuti prave reforme, to je početak kraja. Mnogi su nas prestigli i to će biti teško nadoknaditi. Ključ je u politici, koja je u ovome trenutku jako loša, nikakva. Po prirodi sam optimist, ali kad čujete brojke o demografiji, o odlasku ljudi, o broju građana koji jedva preživaju, o broju praznih kuća, o nedostatku liječnika, morate se zabrinuti. Usto, red vrijednosti je izgubljen, a poštenje i moral u politici više ništa ne znače. Gotovac je jednom kazao kako Hrvatsku treba sačuvati od niskosti i mržnje. Nažalost, to nismo uspjeli – rezignirano će primijetiti negdašnji liberalni gradonačelnik Koprivnice dr. Dražen Sačer. (hš)

FOTO: HRVOJE ŠLABEK