REKONSTRUKCIJA NAPADA Bacali bombu po dvorištu da bi dokučili kako je Hrvoje Brunec uopće ostao živ

Policijski kriminalist Darko Jurić drži kako je Brunecu život spasio - bicikl


Autor: podravski.hr — 11.12.2017. / 9:32 Crna kronika

Rekonstrukcija pokušaja ubojstva bombom

Sutkinja Županijskog suda u Varaždinu Božica Mišak, koja u ponovljenom postupku vodi suđenje ‘bombašima’ Valentini Brunec Crnečki i Nikoli Labošu, prošli je tjedan u Koprivničkom Ivancu kod Koprivnice obavila djelomičnu rekonstrukciju navodnoga pokušaja ubojstva Valentinina bivšeg supruga.
Policijski je službenik u dvorištu Koprivničke ulice, gdje je optužena frizerka Valentina živjela s Hrvojem, oponašao optuženog bombaša Nikolu Laboša i bacao školsku bombu kako bi sutkinja lakše razumjela što se dogodilo kobnog 7. prosinca 2014. godine kada je u eksploziji bombe teško ozlijeđen Hrvoje Brunec.
Optužena Valentina Brunec pristala je sudjelovati u sudskoj rekonstrukciji, dok je suoptuženi Nikola Laboš to odbio. Nikolu Laboša simulirao je policijski službenik koji je na više načina bacao bombu kako bi se pokušali dobiti rezultati približni onima kako je zaključeno očevidom. No, bacanje školske bombe odvijalo se tek pri kraju gotovo četiri sata dugačke rekonstrukcije.
Najprije su fotografirani susjedi i njihov način kretanja u dvorištu, a zatim su to isto učinili i policajci koji su prvi stigli na mjesto eksplozije.

Valentina Brunec Crnečki pristala je iz pritvora doći na rekonstrukciju

No, neovisni sudski vještak Vojin Maštruko cijeli je policijski posao doveo u pitanje zbog, prema njemu, nekvalitetno obavljenog posla prilikom izuzimanja dokaza. Poznato je kako Maštruko kao svjedok kojeg je angažirala obrana pokušava dokazati da je bombu mogao aktivirati i sam Brunec. Nasuprot Mašruku bio je iskusni policijski kriminalist Darko Jurić koji mu se otvoreno suprotstavio tijekom rekonstrukcije tako da je razgovor njih dvojice više vukao na svađu. Jurić je prije početka same rekonstrukcije u razgovoru s kolegama rekao da će dokazati i zašto bomba nije na mjestu ubila Hrvoja Bruneca. U priču je upleo i bicikl koji je pretrpio znatna oštećenja, a nalazio se u dvorištu.
– Hrvoje Brunec najvjerojatnije je stajao između bicikla i bačve tako da je jednim dijelom bicikl mogao zaustaviti gelere i ublažiti udarni val bombe – rekao je u neslužbenom razgovoru Jurić kolegama.
No, sam bicikl nije prevažan materijalni dokaz jer tužitelji moraju dokazati jesu li Valentina i Nikola zaista pokušali ubiti Hrvoja. Nakon rekonstrukcije koju je Vrhovni sud naredio Županijskom sudu da se ponovno mora provesti, sutkinja će pisanim putem obavijestiti stranke kada će održati sljedeću raspravu.
Tekst i foto: Karlo Eisenbeisser