Rekonstrukcija vatrogasnog doma i rotor najveći su projekti…

Općine iz ludbreškog kraja usvajanjem proračuna za 2022. godinu najavile su brojne planove za nadolazeću godinu. Tako su članovi Općinskog vijeća Općine Martijanec većinom glasova u srijedu prihvatili proračun za 2022. godinu koji iznosi 20,7 milijuna kuna.

Načelnik Branimir Nađ naglasio je da u 2022. godini s razine države i iz europskih fondova očekuju većinu predviđenih prihoda u proračunu, i to 12,7 milijuna kuna.

– Među projektima koji se sufinanciraju su dva milijuna kuna za nerazvrstanu cestu V. Vinogradski odvojak, zatim ukupno 4,75 milijuna kuna za rekonstrukciju vatrogasnog doma u Martijancu, 600.000 kuna za izgradnju teretane u Vrbanovcu, 500.000 kuna za izgradnju dječjeg igrališta u Vrbanovcu te 435.000 kuna za rekonstrukciju dječjeg igrališta u Slanju – istaknuo je Nađ.

Uz proračun, izglasan je i Program građenja komunalne infrastrukture vrijedan gotovo pet milijuna kuna. U spomenuta sredstva za Vinogradski odvojak, u njemu su i sredstva za izgradnju odvodnje u sklopu Aglomeracije Ludbreg u iznosu od 948 tisuća kuna. Općinski vijećnici u Martijancu potvrdili su i povećanje iznosa novčanih potpora za studente i roditelje novorođenčadi. Tako se redovnim studentima s područja općine Martijanec jednokratna novčana pomoć povećava s 1000 kuna na 1500 kuna godišnje, a obiteljima novorođene djece jednokratna novčana pomoć raste s 2000 kuna na 3000 kuna. Također,  povećan je iznos sufinanciranja korisnicima usluga 10-satnog smještaja djece u predškolskim ustanovama drugih osnivača za 200 kuna pa će tako sufinancirati 900 kuna umjesto dosadašnjih 700 kuna i time dodatno pomoći roditeljima djece.

Načelnik Franjo Vrbanić

Općina Veliki Bukovec će pak u 2022. godini raspolagati s 10 milijuna kuna. Najveća stavka u proračunu je Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području općine Veliki Bukovec „težak“ 4,2 milijuna kuna. Tamo se nalaze stavke koje se odnose na rekonstrukciju nerazvrstanih cesta, odnosno izgradnju rotora na raskrižju Dravske i Kolarove ulice u Velikom Bukovcu vrijedne 1,24 milijuna kuna, zatim 724 tisuće kuna za rekonstrukciju mosta preko rijeke Plitvice u Dubovici te milijun kuna ulaganja u rekonstrukciju šumskih prometnica.

Načelnik Franjo Vrbanić izdvojio je još jedan projekt – korištenje geotermalne energije u toplinarske svrhe vrijednosti 995 tisuća kuna.

– U taj projekt ide se s Općinom Mali Bukovec, a sufinancira se iz jednog norveškog fonda. Općinski trošak je financiranje studije utjecaja na okoliš. Radi se o toplovodu od Malog do Velikog Bukovca. U prvoj fazi spojili bi se javni objekti, škola, crkva, Općina, a zatim se ide prema Dubovici i Kapeli. U drugoj fazi spajali bi se gospodarski objekti, cvjećari, a ako bude i dalje snage, na red bi došli privatni objekti. Po sadašnjim izračunima cijena, govorimo o najmanje 50 posto jeftinijem energentu kroz cijelu godinu – pojasnio je Vrbanić.

U Programu javnih potreba u sportu je 498 tisuća kuna. Dio je namijenjen izgradnji malonogometnog igrališta u Kapeli Podravskoj, vrijednosti 353 tisuće kuna. Projekt se prijavljuje na natječaj LAG-a, a s vremenom se planira proširenje sportsko-rekreacijskih sadržaja.

Općina Veliki Bukovec treću godinu planira sredstva za jačanje gospodarstva, odnosno za potpore za obrtnike i male poduzetnike. U proračunu za 2022. godinu rezervirano je 30.000 kuna. Nova stavka u općinskom proračunu je produženi boravak koji kreće u Osnovnoj školi Veliki Bukovec. Također, izdvojene su stavke za potpore studentima, nabavku radnog stroja i za vatrogastvo.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI