REKORD DESETLJEĆA Osam osoba oboljelo od opake mišje groznice, a uvjerljivo najviše zaraženih stiže iz jedne male općine

Mišja groznica opasna je bolest - upozorava dr. Danijela Pinter


Autor: podravski.hr — 10.06.2018. / 20:10 Aktualno

Odjel za infektivne bolesti koprivničke bolnice

Tijekom prošle godine na području Koprivničko-križevačke županije od opake mišje groznice oboljelo je ukupno osam osoba, što je rekord desetljeća. Prije toga, mišja se groznica zadnji put pojavila 2012. godine, a tad su bila dva oboljela.
Što se to dogodilo lani, pa se toliko ljudi zarazilo, nisu sasvim sigurni ni u županijskom Zavodu za javno zdravstvo, no napominju kako je godina očito bila pogodna za cirkulaciju virusa koji se javlja u ciklusima od svakih nekoliko godina.
Prema službenim podacima, od 12. svibnja do kraja prošle godine registrirano je osam slučajeva hemoragijske groznice s bubrežnim sindromom (HGBS), odnosno mišje groznice. Prvi slučaj, 12. svibnja, otkriven je kod osobe iz Đurđevca, drugi kod jednog Koprivničanca, a bolest je detektirana 29. svibnja. Početkom lipnja javila su se još dva oboljenja osoba iz Kalnika.
Nakon toga zabilježili su još četiri oboljenja, dva na koprivničkom području, a dva na Kalniku. Riječ je ukupno o četiri žene i četvorici muškaraca, od kojih najmlađi ima 23, a najstariji 56 godina.
Među njima je i jedan ribič koji se mnogo kretao po prirodi pa nije sasvim siguran gdje se zarazio. Upravo su se tako zarazili i ostali – boraveći u prirodi te radeći oko kuće i udišući prašinu onečišćenu izlučevinama zaraženih glodavaca, šumskih, ali i poljskih te kućnih miševa.
– Mišja groznica opasna je bolest, koja se obvezno liječi bolnički. Osim u koprivničkoj bolnici, zaražene osobe liječile su se u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu – kazala je dr. Danijela Pinter iz koprivničkoga Zavoda za javno zdravstvo.

Čovjek se zarazi udisanjem prašine onečišćene izlučevinama zaraženih šumskih glodavaca. Može se zaraziti i zagađenom hranom, vodom i onečišćenim rukama

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pored stotine oboljelih u cijeloj zemlji, lani je jedna osoba iz Slavonije preminula od mišje groznice.
– Moglo bi se reći da je to bila takozvana ‘mišja godina’, iako nije zabilježena najezda glodavaca zbog koje se i javlja mišja groznica – upozorava dr. D. Pinter. Dr. Darko Radiček, šef Epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo, upozorio je kako se zaraza može izbjeći.
– Prvenstveno je važna preventivna deratizacija dvaput godišnje. Također, prilikom čišćenja prostora u kojima borave glodavci, poput tavana, podruma ili koševa za kukuruz, treba paziti da se ne diže prašina pa je dobro prostor ovlažiti. Osim toga, dobro je koristiti zaštitnu masku za nos i rukavice jer je udisanje prašine izvor zaraze – upozorio je dr. Radiček.
Mišja groznica, na sreću, ove godine još nije zabilježena u našoj županiji, potvrđuju u Zavodu.
Mišja groznica manifestira se simptomima sličnima gripi, kao i krvarenjima i oštećenjem bubrega, a liječenje je simptomatsko. Virusi u vanjskoj sredini mogu preživjeti tjednima.
Čovjek se zarazi udisanjem prašine onečišćene izlučevinama zaraženih šumskih glodavaca. Može se zaraziti i zagađenom hranom, vodom i onečišćenim rukama. Simptomi se javljaju dva do četiri tjedna nakon izlaganja izlučevinama zaraženih glodavaca.
Jedan od tipičnih ranih znakova bolesti jest crvenilo lica i vrata nalik opeklinama od sunca. Napredovanjem bolesti, zbog oštećenja malih krvnih žila, mogu se pojaviti znakovi krvarenja po koži, sluznicama i unutarnjim organima, a nakon toga i znakovi bubrežnog zatajenja, kao što su pad krvnog tlaka i oskudno mokrenje.
Liječenje je simptomatsko, uz neprestano praćenje oboljelog. Bolest u pravilu ne ostavlja posljedice, a oporavak nastupa unutar nekoliko tjedana ili mjeseci. U težim slučajevima potrebno je bolničko liječenje, a desetak posto takvih, najtežih bolesnika, na koncu podlegne infekciji. (Mirela Ištvanović)
FOTO: ARHIVA