RENESANSA Snažan procvat koprivničke glazbene scene: nikad toliko nacionalno važnih izvođača

Ogenj trenutno vrlo visoko kotira na sceni, a tu su Martin Hadelan, pjevač i kantautor, te Miroslav i Gordana Evačić. Bend Letarg dobio je pak treću nagradu na tradicionalnom rock-festivalu


Autor: podravski.hr — 13.02.2019. / 9:16 Stil

Sve popularniji band Ogenj (Foto: Petra Travinić)

Koprivnička glazbena scena po broju stanovnika najplodonosnija je u Hrvatskoj – tvrdi to Marin Hraščanec, poznati Koprivničanac kojemu je glazba sastavni dio života i rada.

Premda nije profesionalni glazbenik, intenzivno se bavi glazbom, a osim što izvodi, preko svoje izdavačke kuće pomaže u promicanju koprivničkih glazbenika kako bi bili što uspješniji. Osobno, usko je vezan uz jazz-scenu, a član je grupe Praline & Fast food koja je izdala dva albuma za poznati Aquarius records. Kao vrstan poznavatelj glazbene scene u Koprivnici, nije bilo bolje osobe da nas ukratko provede kroz nju.

– Izvođači moje izdavačke kuće Ivan Grobenski i “The Gentleman”, Marko Lucijan Hraščanec ušli su u top 10 albuma u Hrvatskoj prošle godine. Dakle, čine 20 posto tržišta. The Gentleman se na tv kanalu CMC izvodi gotovo svaki dan. Koprivnički bend Moskau vrlo je popularan u Hrvatskoj. Mnogo nade polažem u najnoviji glazbeni projekt koprivničkog gitariste Jana Samaržije u bendu Impressions. Svakako ne smijemo izostaviti Anu Moor, Romanu Pavlišu koja ide na Zagrebački festival i koja će s Gelato sisters nastupiti na Dori. Tu je i Ogenj koji trenutno vrlo visoko kotira i vrlo je aktivan naš bend. Vrlo je značajan za domaću scenu Martin Hadelan, pjevač i kantautor kao i Miroslav i Gordana Evačić. Bend Letarg dobio je prošle godine treću nagradu na tradicionalnom rock-festivalu u Banjoj Luci. Taj je bend inače izuzetno hvaljen od publike – nabraja on.

– Ne smijem zaboraviti ni istaknuti bend Overflow koji i danas radi i koji je postigao izuzetno značajne rezultate, a bio je i na MTV ljestvicama. Bend Rens Argoa je nastupio na In music festivalu. Možda su imena tih bendova strana široj javnosti, no ljudi moraju znati što sve Koprivnica ima – rekao je Marin Hraščanec i nastavio spominjati glazbenike i bendove koji čine koprivničku glazbenu scenu.

Ivan Grobenski (Foto: Ivan Gundić)

Album The Gentelman Marka Lucijana Hraščanca među deset je najboljih u Hrvatskoj (Foto: Dinko Šimac)

– Značajan je Vojkan Jocić koji je koprivnička jazz-zvijezda, član Big banda HRT-a i niza bendova. Trubač Mario Lončar je tako i član filharmonije, a Željko Kertez ima svoj genijalan brass sastav. Izuzetno je bitan i Ferdinand Buhanec kao autor, kompozitor i član niza glazbenih sastava. Koprivnica ima i Buš bum, veliki bubnjarski orkestar. Ena Poljak je odlična pjevačica, kao i Laura Mjeda koja je nedugo na tržište izbacila singl. Vrlo je značajna prisutnost bendova Avlov i Soul sisters, ali i Tragova s našim Mihaelom Bogčevom koji je izuzetno tražen bend na ovim prostorima. Imamo i grupu glazbenika koji prate Mišu Kovača, Davora Radolfija i Petra Grašu – otkriva.

– Istaknuo bih još i Juricu Hrenića, mladog kompozitora koji sklada za tamburaške orkestre, Marka Košutića i njegovu Klapu Koprivnica i njegovu suprugu Jelenu Košutić s klapom Viva. Tu je i mladi bend Blue hour ferry u sastavu Branimir Mačukat, Ivan Šlabek, Miroslav Janković i Daria Dubajić. Istaknut glazbenik koji se kao skladatelj opredijelio za filmsku glazbu je i Dalibor Grubačević koji je dobio i Porina. Naša je scena toliko bogata da vjerojatno nisam sve nabrojio, pa neka mi oproste svi koje se nisam mogao sada prisjetiti – rekao je Marin Hraščanec.

Istaknuo je i probleme s kojima se koprivnički glazbenici susreću, a to je ponajviše problem prostora, ali i publike kojoj glazbu prezentirati.

– U Koprivnici imamo malo mjesta gdje glazbenici se mogu pokazati. U principu se svi oslanjaju na Zagreb. Zbog toga u mojoj izdavačkoj kući mnogo radimo na promociji, kada netko objavi album obavještavamo kritičare i sve radio postaje. Možeš pjevati sto godina, ali to ne znači ništa ako te nitko ne čuje. Problem je i publika srednjih godina koja je prestala izlaziti i koja je željna glazbenih događanja. Publici se vjerojatno kroz dugi niz godina smanjio i kriterij zbog pomanjkanja pravih scenskih prostora. Nemamo adekvatan klub, nemamo dvoranu. Domoljub ne spominjem, Dom mladih se na neki način zatvorio, a mislim da bi trebao biti otvorena institucija – zaključio je Hraščanec. (ke)

Marin Hraščanec, glazbenik i izdavač koji izuzetno vodi brigu o koprivničkim glazbenicima