RENESANSNI FESTIVAL U KOPRIVNICI Večeras počinje najveći povijesni spektakl u ovom dijelu Europe, pogledajte koja vas iznenađenja očekuju

U četvrtak ulaz na bedeme je besplatan, u petak je ulaznica pet kuna, subota 15 kuna, a nedjelja deset kuna. Dnevna parkirališna karta u subotu i nedjelju bit će deset kuna, a u četvrtak i petak parkiranje na sajmištu pokraj bedema je besplatno


Autor: podravski.hr — 23.08.2018. / 10:12 Stil

Trbušne plesačice na koprivničkim bedemima

Večeras (četvrtak) u 19 sati u Koprivnici počinje Renesansni festival koji će trajati do nedjelje. Na koprivničkim bedemima i Bašči, dakle, opet će se održati povijesni spektakl s tisućama kostimiranih sudionika i gostima iz čak 15 zemalja. Otvorenje će obilježiti nastup srednjovjekovne vrtićke skupine iz koprivničkog Dječjeg vrtića Tratinčica, vatreni show koprivničkih mušketira i renesansna modna revija koju će nositi rukometašice Podravke i nogometaši Slavena.
Glavna tema 13. po redu Renesansnog festivala su “Tajne željeza” i bit će prikazano taljenje željezne rudače u glinenim pećima. Sva četiri dana bit će prikazan cijeli proces dobivanja željeza iz rude – mljevenje rudače, izgradnja peći, sušenje i taljenje. Tu je i veliki drveni labirint kao novi sadržaj Renesanskog festivala, a u kojem možete lako zapeti.
U petak je na rasporedu, među ostalim, koncert ženskog srednjovjekovnog sastava Euphorica iz Češke, u subotu u 11.45 sati ide kraljevska povorka iz središta grada do bedema, a najveća atrakcija i dalje ostaju noćni napadi na grad s grmljavinom pušaka i topova te vatrenim showom. O ponudi srednjovjekovnog piva i drugih prigodnih jela da se ne govori.
U četvrtak ulaz na bedeme je besplatan, u petak je ulaznica pet kuna, subota 15 kuna, a nedjelja deset kuna. Dnevna parkirališna karta u subotu i nedjelju bit će deset kuna, a u četvrtak i petak parkiranje na sajmištu pokraj bedema je besplatno.
– Da je Renesansni festival niknuo na jadranskoj obali, Zagrebu pa i Varaždinu, ako baš hoćete, bio bi top nacionalna zvijezda, ovako je samo jedna od TOP manifestacija koja dolazi iz tamo neke Podravine, Koprivnice, koju neki koji odlučuju o sudbinama takvih projekata možda ne znaju pronaći na karti. Naravno da je Renesansni festival sa svim svojim kvalitetama odavno nadrastao i Hrvatsku, no mnogima je tu činjenicu i danas teško prihvatiti, a kamoli da to verbalno i praktično iskažu. Ipak su to samo draži malograđanske sredine i trnovitog puta kroz koji smo prolazili i još ga gazimo – ističe direktor Turističke zajednice Grada i idejni tvorac Renesansnog festivala Renato Labazan. (rm, ib)

Opake renesansne viteške borbe

Renato Labazan, direktor Turističke zajednice Grada

FOTO: NIKOLA WOLF