Renesansni upitan, Spravišča nema, a Picokijada vjerojatno kao nekad

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Turistička zajednica grada Križevaca i Grad Križevci donijeli su odluku da se Veliko križevačko Spravišče neće održati u prije dogovorenom i već tradicionalnom terminu, dakle sredinom lipnja. 

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Grad i Zajednica odlučili su da epidemiološke mjere još uvijek ne dozvoljavaju organiziranje manifestacije kojoj će prisustvovati tisuće ljudi. Dakle, to je prva „žrtva“ od velikih manifestacija u Podravini i Prigorju, koje je korona-kriza i ove godine itekako pogodila.

– Poštovani posjetitelji, sudionici i prijatelji Križevačkog velikog spravišča, obavještavamo vas kako se manifestacija neće održati u planiranom terminu od 11. do 13. lipnja 2021. godine. S obzirom na važeće mjere, manifestaciju koju dnevno posjeti nekoliko tisuća posjetitelja nije moguće pripremiti i održati u skladu s važećim epidemiološkim preporukama i odlukama, kao niti ispuniti uvjete o ograničenju okupljanja. Ovim putem zahvaljujemo svima koji su uložili svoje vrijeme i trud u pripremu, jer smo do zadnjeg trenutka vjerovali kako ćemo događanje uspjeti održati. Manifestaciju planiramo održati u novom terminu, o čemu ćemo vas na vrijeme informirati – priopćili su iz Grada.

Kako doznajemo pak u koprivničkoj gradskoj upravi, najveća manifestacija u ovom dijelu Europe – Renesansni festival još uvijek nije izgubljen za kraj ljeta. Organizatori iz gradske Turističke zajednice i predstavnici Grada Koprivnice trebali bi sjesti i dogovoriti kako i na koji način održati ovaj turistički biser Podravine. Gotovo je sigurno da on neće biti u već poznatom opsegu, jer je bilo nemoguće tijekom godine dogovoriti dolazak 1000 sudionika iz zemlje i Europe kao što je to bio slučaj prije epidemije.

S druge strane, Podravski motivi, festival naive i starih zanata, koji se tradicionalno organizira početkom srpnja, sigurno će se održati, no program još uvijek nije definiran. Proteklih dana koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić kazao je kako će u središtu Koprivnice ponovno biti održano i Ljeto na Zrinskom, a tko će sve od glazbenika nastupati i koje kulturne nam sadržaje pripremaju, ostaje za vidjeti u sljedećim tjednima.

U Ludbregu pak još nisu sigurni u kojem će obimu proslaviti najznačajniji javni događaj u cijeloj ludbreškoj okolici, a to je Sveta nedjelja koja se tradicionalno održava prve nedjelje u rujnu.

– U planu nam je svakako na neki način organizirati manifestaciju i proslaviti Svetu nedjelju. Hoće li to biti skromnije kao i prošle godine ili nekako drukčije, to je u ovom trenutku nemoguće znati – rekli su u gradskoj upravi.

Bez obzira na epidemiološku situaciju, đurđevačka Picokijada, najveća županijska manifestacija, i ove će se godine održati, i to od 25. do 27. lipnja. Sve priredbe u sklopu Picokijade, ističe Mario Fuček, direktor đurđevačke Turističke zajednice, bit će organizirane prema propisanim epidemiološkim mjerama. Sasvim je sigurno da će biti priređena glavna četiri događaja Picokijade, a to su scenski prikaz Legende o Picokima koji će i ove godine režirati Krešimir Dolenčić, izložba kolača, aranžirana povorka s prikazom tradicijskih poslova i običaja te natjecanje u kuhanju pilećeg paprikaša.

Mario Fuček (desno)

– Naš je plan da Picokijada ponudi program kao i prijašnjih godina, a to će ovisiti o propisanim epidemiološkim mjerama. Očekujemo da će od 15. lipnja doći do novog popuštanja mjera, što bi nam trebalo olakšati posao s organizacijom priredaba. Sve priredbe održavaju se na otvorenom pa se i zbog toga ni u jednom trenutku nije razmišljalo da se odustane od organizacije Picokijade – ističe Mario Fuček.

Sve tri večeri tijekom Picokijade u programu će ponuditi i koncerte, a glavna zvijezda bit će Željko Bebek.

– U planu su koncerti popularnih pjevača i grupa, ali kako čekamo naputke Stožera, još nismo definirali tko će sve nastupiti za Picokijadu. I ulaz na koncerte će biti besplatan, a izvođače ćemo otkriti na vrijeme – zaključio je Mario Fuček.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI