Reportaža: INA provodi velika istraživanja zaliha ugljikovodika u Podravini koji osiguravaju budućnost CPS-a

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Sljedeće godine navršit će se 40 godina otkako je u pogon puštena Centralna plinska stanica Molve. Proizvodnja plina s plinskog polja Molve počela je 1981. godine kada je puštena u rad CPS (centralna plinska stanica) Molve I, s kapacitetom proizvodnje od milijun kubnih metara plina dnevno. Već 1984. godine u rad je puštena CPS Molve II, s kapacitetom od tri milijuna kubnih  metara plina dnevno, a 1993. CPS Molve III, s dnevnim kapacitetom od pet milijuna kubnih metara plina.

Danas s plinskih polja Molve, Kalinovac, Stari Gradac, Gola, Vučkovec, Vukanovec i Zebanec u postrojenje CPS Molve III dnevno ulazi na obradu 2,4 milijuna metara kubnih sirovog plina. Ta je količina manja nego na vrhuncu proizvodnje, no INA na području cijele Podravine i Prigorja provodi ekstenzivna istraživanja kako bi očuvala razinu proizvodnje i rentabilnost cijelog sustava.

Sve to CPS Molve čini najvećim postrojenjem za pročišćavanje prirodnog plina u Hrvatskoj, kako zbog svog kapaciteta, tako i zbog kompleksnosti. Koliki je energetski značaj ovih postrojenja govori i činjenica da ona Hrvatskoj osiguravaju gotovo 10 posto ukupno proizvedene primarne energije.

Cijeli proces proizvodnje provodi se po strogim propisima

Naime,  kompleksnosti postrojenja pridonosi i činjenica da prirodni plin iz ležišta “Duboke Podravine” i „Međimurja“, pored ugljikovodika, u svom sastavu sadrži i niz štetnih primjesa (CO2, H2S, RSH, Hg, voda) koje je, radi zadovoljenja kvalitete izlaznog proizvoda i sigurnosti rada samih postrojenja, potrebno izdvojiti te zbrinuti bez štetnog utjecaja na okoliš.

Što se tiče samog tehničkog procesa, plin proizveden na poljima „Duboke Podravine“ i „Međimurja“ priključnim plinovodima spojenim na devet plinskih stanica tehnološkim se cjevovodima doprema na obradu i pročišćavanje na CPS Molve.

– Primjese iz prirodnog plina izdvajaju se raznim tehnološkim postupcima u zatvorenom sustavu cjevovoda i kolona bez utjecaja na okoliš. Očišćeni plin otprema se u transportni sustav Republike Hrvatske, a izdvojeni ugljični dioksid (CO2) otprema se prema Objektima frakcionacije u Ivanić-Grad te dalje prema naftnim poljima Ivanić i Žutica, kako bi se tercijarnim metodama proizvodnje dobile dodatne količine nafte. To se konkretno odnosi na EOR metodu koja podrazumijeva utiskivanje CO2 u ležišta naftnih polja, čime se povećava iscrpak nafte, ali i trajno skladišti CO2 koji bi inače bio ispušten u atmosferu – poručili su iz INA-e.

Crpna plinska stanica Molve najveće je takvo postrojenje u Hrvatskoj

Obećavajuća nalazišta

Iako su procesna postrojenja CPS Molve već gotovo četiri desetljeća u pogonu, svojom primijenjenom tehnologijom još dugi niz godina mogu obrađivati prirodni plin poštujući stroge ekološke i tehničke zahtjeve. INA kontinuirano ulaže u nova istraživanja kako bi osigurala nastavak proizvodnje. Lani je objavila komercijalno otkriće plina u Severovcima, a trenutačno se obavljaju istražni radovi u okviru istražnog područja Drava-02, koje se proteže od Legrada do Kalinovca.

– Ovog ljeta počet će radovi ispitivanja istražne bušotine Jankovac-1, a u slučaju komercijalnog otkrića ugljikovodika, slijede daljnji potvrdni te razradni radovi. Planira se i izrada drugih istražnih bušotina sukladno važećem Ugovoru o istraživanju i podjeli proizvodnje. Osim toga, INA je s Vladom Republike Hrvatske potpisala tri ugovora o istraživanju i podjeli proizvodnje na kopnu, čime je dobila istražna prava na područjima Drava-03, Sjeverozapadna Hrvatska-01 i Dinardi-14, čime će kompanija biti u prilici provoditi istražne aktivnosti u razdoblju od tri godine uz mogućnost produženja aktivnosti za dodatne dvije godine. U slučaju komercijalnog otkrića, uslijedit će razdoblje eksploatacije ugljikovodika u trajanju od 25 godina – odgovorili su iz INA-e.

Mnogo se govorilo o utjecaju CPS-a Molve na okoliš, no iz te kompanije poručuju da INA na bušotinama i plinskim stanicama poštuje visoke ekološke standarde, a CPS Molve je usporedno s početkom eksploatacije prirodnog plina na razmatranim prostorima počeo i mjerenja nultog stanja okoline.

– Monitoring okoliša provodi se kontinuirano u suradnji s mnogim znanstvenim ustanovama i institutima, Veterinarskim, Šumarskim, Agronomskim fakultetima, Institutom za medicinska istraživanja, u koordinaciji Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije. Svi dosadašnji rezultati potvrdili su da obrada prirodnog plina na CPS-u Molve nema štetan utjecaj na okoliš – napomenuli su iz hrvatske naftne kompanije.

Centralna plinska stanica Molve iduće godine proslavit će 40. obljetnicu rada

Sunčana elektrana

Osim  prerade prirodnog plina, u INA-i razmišljaju o izgradnji Sunčane elektrane Virje – CPS Molve, priključne snage devet megavata.  INA je ishodila građevinsku dozvolu koja je postala pravomoćna početkom 2020. Također, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike INA-i je, kao nositelju projekta iz sfere obnovljivih izvora energije, izdalo rješenje za izgradnju postrojenja.

– S obzirom na to da je Vlada RH nedavno donijela Uredbu o kvotama za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovitih kogeneracija, uskoro očekujemo raspisivanje javnog natječaja za dodjelu tržišne premije od stane HROTE-a, između ostalog i za skupinu postrojenja u koje spada Sunčana elektrana Virje – CPS Molve. Ovisno o rezultatima navedenog javnog natječaja, INA će pristupiti realizaciji projekta – odgovorili su iz INA-e i dodali da ovaj projekt predstavlja značajan iskorak u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora, pri čemu se koriste vlastiti resursi na postojećim objektima.

Takva proizvodnja doprinosi ostvarivanju dugoročnih ciljeva održivosti i stvaranju nove vrijednosti za kompaniju.

FOTO Đuro Grčić

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI