Reportaža: INA provodi velika istraživanja zaliha ugljikovodika u Podravini koji osiguravaju budućnost CPS-a

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Sljedeće godine navršit će se 40 godina otkako je u pogon puštena Centralna plinska stanica Molve. Proizvodnja plina s plinskog polja Molve počela je 1981. godine kada je puštena u rad CPS (centralna plinska stanica) Molve I, s kapacitetom proizvodnje od milijun kubnih metara plina dnevno. Već 1984. godine u rad je puštena CPS Molve II, s kapacitetom od tri milijuna kubnih  metara plina dnevno, a 1993. CPS Molve III, s dnevnim kapacitetom od pet milijuna kubnih metara plina.

Danas s plinskih polja Molve, Kalinovac, Stari Gradac, Gola, Vučkovec, Vukanovec i Zebanec u postrojenje CPS Molve III dnevno ulazi na obradu 2,4 milijuna metara kubnih sirovog plina. Ta je količina manja nego na vrhuncu proizvodnje, no INA na području cijele Podravine i Prigorja provodi ekstenzivna istraživanja kako bi očuvala razinu proizvodnje i rentabilnost cijelog sustava.

Sve to CPS Molve čini najvećim postrojenjem za pročišćavanje prirodnog plina u Hrvatskoj, kako zbog svog kapaciteta, tako i zbog kompleksnosti. Koliki je energetski značaj ovih postrojenja govori i činjenica da ona Hrvatskoj osiguravaju gotovo 10 posto ukupno proizvedene primarne energije.

Cijeli proces proizvodnje provodi se po strogim propisima

Naime,  kompleksnosti postrojenja pridonosi i činjenica da prirodni plin iz ležišta “Duboke Podravine” i „Međimurja“, pored ugljikovodika, u svom sastavu sadrži i niz štetnih primjesa (CO2, H2S, RSH, Hg, voda) koje je, radi zadovoljenja kvalitete izlaznog proizvoda i sigurnosti rada samih postrojenja, potrebno izdvojiti te zbrinuti bez štetnog utjecaja na okoliš.

Što se tiče samog tehničkog procesa, plin proizveden na poljima „Duboke Podravine“ i „Međimurja“ priključnim plinovodima spojenim na devet plinskih stanica tehnološkim se cjevovodima doprema na obradu i pročišćavanje na CPS Molve.

– Primjese iz prirodnog plina izdvajaju se raznim tehnološkim postupcima u zatvorenom sustavu cjevovoda i kolona bez utjecaja na okoliš. Očišćeni plin otprema se u transportni sustav Republike Hrvatske, a izdvojeni ugljični dioksid (CO2) otprema se prema Objektima frakcionacije u Ivanić-Grad te dalje prema naftnim poljima Ivanić i Žutica, kako bi se tercijarnim metodama proizvodnje dobile dodatne količine nafte. To se konkretno odnosi na EOR metodu koja podrazumijeva utiskivanje CO2 u ležišta naftnih polja, čime se povećava iscrpak nafte, ali i trajno skladišti CO2 koji bi inače bio ispušten u atmosferu – poručili su iz INA-e.

Crpna plinska stanica Molve najveće je takvo postrojenje u Hrvatskoj

Obećavajuća nalazišta

Iako su procesna postrojenja CPS Molve već gotovo četiri desetljeća u pogonu, svojom primijenjenom tehnologijom još dugi niz godina mogu obrađivati prirodni plin poštujući stroge ekološke i tehničke zahtjeve. INA kontinuirano ulaže u nova istraživanja kako bi osigurala nastavak proizvodnje. Lani je objavila komercijalno otkriće plina u Severovcima, a trenutačno se obavljaju istražni radovi u okviru istražnog područja Drava-02, koje se proteže od Legrada do Kalinovca.

– Ovog ljeta počet će radovi ispitivanja istražne bušotine Jankovac-1, a u slučaju komercijalnog otkrića ugljikovodika, slijede daljnji potvrdni te razradni radovi. Planira se i izrada drugih istražnih bušotina sukladno važećem Ugovoru o istraživanju i podjeli proizvodnje. Osim toga, INA je s Vladom Republike Hrvatske potpisala tri ugovora o istraživanju i podjeli proizvodnje na kopnu, čime je dobila istražna prava na područjima Drava-03, Sjeverozapadna Hrvatska-01 i Dinardi-14, čime će kompanija biti u prilici provoditi istražne aktivnosti u razdoblju od tri godine uz mogućnost produženja aktivnosti za dodatne dvije godine. U slučaju komercijalnog otkrića, uslijedit će razdoblje eksploatacije ugljikovodika u trajanju od 25 godina – odgovorili su iz INA-e.

Mnogo se govorilo o utjecaju CPS-a Molve na okoliš, no iz te kompanije poručuju da INA na bušotinama i plinskim stanicama poštuje visoke ekološke standarde, a CPS Molve je usporedno s početkom eksploatacije prirodnog plina na razmatranim prostorima počeo i mjerenja nultog stanja okoline.

– Monitoring okoliša provodi se kontinuirano u suradnji s mnogim znanstvenim ustanovama i institutima, Veterinarskim, Šumarskim, Agronomskim fakultetima, Institutom za medicinska istraživanja, u koordinaciji Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije. Svi dosadašnji rezultati potvrdili su da obrada prirodnog plina na CPS-u Molve nema štetan utjecaj na okoliš – napomenuli su iz hrvatske naftne kompanije.

Centralna plinska stanica Molve iduće godine proslavit će 40. obljetnicu rada

Sunčana elektrana

Osim  prerade prirodnog plina, u INA-i razmišljaju o izgradnji Sunčane elektrane Virje – CPS Molve, priključne snage devet megavata.  INA je ishodila građevinsku dozvolu koja je postala pravomoćna početkom 2020. Također, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike INA-i je, kao nositelju projekta iz sfere obnovljivih izvora energije, izdalo rješenje za izgradnju postrojenja.

– S obzirom na to da je Vlada RH nedavno donijela Uredbu o kvotama za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovitih kogeneracija, uskoro očekujemo raspisivanje javnog natječaja za dodjelu tržišne premije od stane HROTE-a, između ostalog i za skupinu postrojenja u koje spada Sunčana elektrana Virje – CPS Molve. Ovisno o rezultatima navedenog javnog natječaja, INA će pristupiti realizaciji projekta – odgovorili su iz INA-e i dodali da ovaj projekt predstavlja značajan iskorak u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora, pri čemu se koriste vlastiti resursi na postojećim objektima.

Takva proizvodnja doprinosi ostvarivanju dugoročnih ciljeva održivosti i stvaranju nove vrijednosti za kompaniju.

FOTO Đuro Grčić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI