Revizori upozorili, Ervačić kaže: Nema straha, pomagat ću Naturi!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Najveći županijski proizvođač jabuka Nova Natura iz Đurđevca iza sebe imao je vrlo izazovnu godinu. Naime, u 2020. godini gubitak te tvrtke iznosio je oko 7,7 milijuna kuna, a ukupni gubitak sada iznosi oko 18 milijuna kuna. Također, kratkoročne i dugoročne obveze iznose više od 100 milijuna kuna.  

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Revizori koji su pregledavali poslovanje ove đurđevačke tvrtke zabrinuti su za budućnost poslovanja tvrtke koja zapošljava šezdesetak radnika, ovisno o dobu godine. Postavlja se pitanje imaju li budućnost ta radna mjesta i voćnjak od gotovo 40 hektara. Njihov vlasnik kaže da imaju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iako brojke ne izgledaju dobro, ima nekih pozitivnih stvari u bilanci Nove Nature. Prvo treba napomenuti da je vlasnik tvrtke Nova Natura Mirko Ervačić, vlasnik moćne Osatina grupe. On je revizore uvjerio da je spreman i nadalje poduprijeti poslovanje tvrtke Nova Natura. Naime, glavni prihodi u budućnosti u đurđevačkoj tvrtki trebali bi biti od prodaje jabuka koje su zasađene na nešto više od 38 hektara. Dobar dio tog voćnjaka tek je prije nekoliko godina zasađen te još uvijek ne daje pun prinos, a prošle godine na toj površini izraslo je tek nešto više od 520 tona jabuka. U budućnosti u toj đurđevačkoj tvrtki očekuju mnogo veće prinose, pa time i prihode. Također, vidljivo je da je prošlih godina mnogo ulagano u tvrtku Nova Natura.

Tako je materijalna imovina u 2016. godine iznosila oko 46 milijuna kuna, a sada iznosi više od 77 milijuna. Najveći dio te imovine otpada na hladnjaču, i na nasad jabuka. Također, gubitak u 2020. godini bio je za tri milijuna kuna manji negoli u 2019. godini. Kako smo već spomenuli, revizori su primili pismo člana društva, a jedni član i osnivač je Mirko Ervačić, da i dalje namjerava podupirati poslovanje ove tvrtke, što znači da se očekuje da u skorijoj budućnosti ona postane profitabilna.

Podsjetimo, Nova Natura nastala je, točnije, Ervačić je kupio nekretnine i strojeve dijela Nature Agro iz tvrtke Natura Agro koja je likvidirana, a stečaj te tvrtke imao je i sudski epilog zbog mogućih malverzacija. Da ima čime potpomagati govore i podaci poslovanja Osatina grupe u Ervačićevu vlasništvu za 2020. godinu. Ta kompanija, koja se između ostalog bavi poljoprivrednom proizvodnjom, ali i proizvodnjom stočne hrane, iz Semeljaca nedaleko od Đakova u prošloj godini imala je prihod od gotovo 504 milijuna kuna, što je rast od ogromnih 12,5 posto s obzirom na prošlu godinu, i neto dobit od 23,6 milijuna kuna, što je pak 120 posto više negoli 2019. godine.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI