REVOLT U STARIGRADU: Prijeti nam ‘metkom u čelo’, zove nas rasistima i psuje ustašku majku!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Kroz pravu torturu, ali i život u nesigurnosti prolaze mještani koprivničkog prigradskog naselja Starigrad. Njima su prijetnje, psovke te galama i preglasna muzika, svakodnevnica.

Potpuno nekarakteristično za mirni grad kao što je Koprivnica. Upravo zbog toga, muškarac (36) iz Starigrada pored Koprivnice uhićen je u utorak i kazneno prijavljen zbog prijetnje. Kako su priopćili iz policije, prijetio je dvojici sumještana starih 51 i 54 godine da će im ugroziti život. Nakon uhićenja muškarac je ispitan i pušten na slobodu premda je riječ o otprije osuđivanoj osobi. Pušten je uz mjere opreza, ne smije se približavati muškarcima kojima je prijetio niti im se osobno ni na neki drugi način obraćati i uznemiravati. Kako smo doznali, 36-godišnjak je prijetio svojim susjedima iz Prvomajske ulice u Starigradu Goranu Kovačiću i Draženu Krčmaru.

Stanarima je prekipjelo

– Gorane, j…m ti majku, susjede, j…m ti majku. Doći ću ti po noći, riješit ću te. Dođi ako se usudiš, naći ću te u birtiji ili na cesti, pretrgel te budem na pola – vikao je poduzetniku Goranu Kovačiću u nekoliko navrata tijekom večeri i noći s ponedjeljka na utorak.

Draženu Krčmaru iz svog je dvorišta vikao i psovao ‘ustašku mater’ i prijetio da mu treba ‘metak smjestiti u čelo’.

– Treba ti metak smjestiti u čelo, za nas dvoje nema mjesta u jarku, ima dana za megdana – zaprijetio mu je 36-godišnjak.

Nakon uhićenja policajci su mu pretresli dom te nisu pronašli oružje niti druge predmete koje bi potekli od kaznenog djela, ali susjedi se boje da je oružje sakrio na drugo mjesto. Mještani nisu smjeli govorit o samom slučaju iz prijave, jer su istražne radnje još u tijeku,ali su nam prepričali što je dovelo do toga.  

Goran Kovačić: Zbog susjeda mi trpi i posao

Prihvatili ih

– Susjedi su se doselili prije tri i pol godine. Bez obzira na to što su manjina, bili su prihvaćeni kao i svi drugi. Nema govora da bi ih netko prozivao zbog toga. Imaju osmero djece i naša su im djeca nosila palačinke, zvali smo ih na sok, no malo po malo s njima su krenuli problemi. U prosjeku jednom-dva puta mjesečno s njim imamo ‘parade’. Paljenje guma, vikanje, dernjava, hajka, glazba do jutra. Nakon tri godine bili smo dovoljno tolerantni i kako više nismo mogli izdržati, prije tri mjeseca policiju smo počeli zvati na svaki nered koji je susjed napravio – rekao nam je Goran Kovačić, mještanin Prvomajske ulice, prvi susjed muškarca koji cijelom susjedstvu pravi probleme.

– Nije dovoljno ni što mu se mičemo, a nakon što smo ga počeli prijavljivati, postalo je jako ozbiljno – ispričao je Goran Kovačić dio priče koja je dovela do toga da mu je susjed prijetio smrću.

Zgrožen i biolog

Među zgroženim mještanima Prvomajske je i ugledni biolog i putopisac Goran Šafarek koji nam je također rekao mali dio onog kroz što je prolazio.

– Djeca su im stara otprilike kao i moja kći. Družili su se i jednom prilikom taj njihov klinac došao je k nama i vikao je mojoj kćeri da je kurva. Došao sam susjedima i njegova me žena počela vrijeđati. Rekao sam da se neću svađati i otišao. Navečer mi je došla policija i ispalo je da su oni mene prijavili za rasizam. Dajte zamislite, mene koji sam bio po cijelome svijetu s budistima, hinduistima, u džamiji u Damasku usred rata bez ikakvog problema, da bi me se optužilo za rasizam, nacionalizam. Zgrožen sam – rekao je Goran Šafarek.

Irena Kovačić, još jedna ozlojeđena mještanka Prvomajske je rekla da ne želi da se misli kako oni imaju nešto protiv njih zato što su Romi.

– Od prvog dana kad su došli bili su potpuno prihvaćeni. Nosili smo im kolače, djeca su se družila. Još mi je njihova majka rekla kako dobro utječemo na njih jer me poslušaju i operu se. Sami su na socijalu naveli da imaju dobre susjede. Znači, nije da je netko protiv njih. Dok je pijan, on je prijetnja i za svoju obitelj, a onda i za nas. Jednom sam zatekla suprugu kako se skriva u dvorištu od njega dok ne zaspi – rekla je Irena Kovačić.

Njezina susjeda Anica Krčmar također je imala neugodni okršaj sa suprugom muškarca koji je prijetio njezinom mužu.

– Konflikt sam imala sa susjedom u rujnu kada su ih policajci odveli. Ona je u devetom mjesecu trudnoće napuhala 1,2 promila. Rekla mi je da ona ima novce, da će kupiti bombu i vrijeđala me da sam psihijatrijski slučaj. Sve zato što sam joj jednom prigovorila što je palila pelene koje su se žnjavile po cijeli dan umjesto da ih bace u kontejner – rekla je Anica Krčmar. Njezin suprug samo je opisao dio ‘repertoara’ s kojim se susretao.

Mokrio prema njemu

– Jedno jutro sam pripremao blinkere za ribolov, on se okrenuo prema meni, izvadio spolovilo i mokrio prema meni. Jednom prilikom gađali su me kamenom ili drvetom dok sam vozio kombi. Pitao sam policiju što njih sprečava da me ne ubiju ako nabave oružje. Zato sam ozbiljno shvatio sve što mi je govorio. Moja je supruga iz Međimurja, blizu romskog naselja Piškorovec, tamo se čuo rafal. Uvjeren sam da mogu lako nabaviti oružje. Samo ću reći kako policija nije pretražila njegovu klijet preko puta brijega – rekao je Dražen Krčmar.

FOTO Karlo Eisenbeisser

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI