Ravnatelj škole: Ukinuli smo gimnaziju i ekonomiju, djeca mogu samo u strukovna zanimanja

Upisujemo šest razrednih odjela, što je za Ludbreg iznad svih očekivanja - hvali se ravnatelj


Autor: podravski.hr — 04.06.2018. / 13:24 Aktualno

Srednja škola u Ludbregu

Srednja škola Ludbreg postupno ukida nastavne programe koji u Hrvatskoj proizvode kadrove za koje ne postoji potražnja na tržištu rada. Već prije ukinut je smjer ekonomista, a ove godine u Srednju školu Ludbreg neće se moći upisivati niti u gimnaziju. Ovdje se ne radi o nedostatku djece ili zainteresiranosti, već o odluci škole da odsad upisuje samo strukovna zanimanja.
– U praksi već provodimo ono što se dugo govori da bi trebalo učiniti u Hrvatskoj, a to je prilagoditi obrazovni sustav potrebama poslodavaca. Zato od ove godine nećemo upisati niti jedan razredni odjel gimnazije – rekao je Josip Zdelar, ravnatelj Srednje škole Ludbreg.
No, to ne znači da će se u Srednju školu Ludbreg upisati manje učenika. Rukovodstvo škole uspjelo je dobiti novi program za obrazovanje, a radi se o smjeru prodavača i novom načinu provođenja nastave, dualnom obrazovanju. U tom modelu više se pridaje značaj praktičnom obrazovanju, odnosno praktičnoj nastavi, izravno kod poslodavaca. Isto tako, i prodavač je postao deficitarno zanimanje, te poslodavci sve teže dolaze do radnika.

Ravnatelj škole Josip Zdelar

– Naša je odluka jasna, prelazimo u potpunosti na strukovno obrazovanje. Smatramo da ćemo na taj način pridonijeti, barem u našem kraju, rješavanju sve većeg problema poslodavaca da pronađu zaposlenike – objasnio je Zdelar.
Tako će u Srednjoj školi Ludbreg od jeseni biti sljedeći smjerovi: strojarski računalni tehničar, agroturistički tehničar. Trogodišnja su zanimanja CNC operater, strojobravar, tokar, pekar, prodavač, pomoćni kuhar/slastičar i pomoćni vrtlar.
– Upisujemo šest razrednih odjela, što je za Ludbreg iznad svih očekivanja. Isto tako, nudimo i mnogo izvannastavnih aktivnosti od 3d tehnologija, preko stranih jezika do robotike – rekao je Josip Zdelar. (md)
FOTO: NIKOLA WOLF