REZIME LOŠE SEZONE Meda je bilo 30 posto manje, a rani mraz potukao je najmanje trećinu uroda oraha

Prethodne dvije godine u pčelarstvu bile su katastrofalne


Autor: podravski.hr — 06.01.2018. / 13:00 Aktualno

Ljubica Gašparov prodaje domaći med i orahe

Ljubica Gašparov iz Prugovca kod Đurđevca bavi se uzgojem raznog voća i povrća. Protekla sezona za voće bila je daleko od idealne jer je rani mraz ostavio traga na urodu, a posebno na orasima.
– Protiv prirode ne možemo se boriti i skoro da i više nema sezone u kojoj ne zbrajamo gubitke zbog elementarnih nepogoda. Urod oraha na mojoj parceli manji je za minimalno 35 posto. Mala utjeha nam je rast cijene pa ćemo dio gubitka na taj način pokriti – priča nam Ljubica Gašparov.
Uz orahe, Ljubica uzgaja i starinske sorte krušaka, jabuka i grožđa čiji je urod također bio znatno slabiji. Bavi se i pčelarstvom, a i prinosi meda, dodaje ona, daleko su od idealnih.
– Prošlo je vrijeme kad se moglo živjeti od uzgoja samo jedne sorte voća ili povrća. Moramo svaštariti kako bismo nekako spojili kraj s krajem pa sam se okrenula i proizvodnji meda. Prinosi meda su smanjeni za 30 posto. No, ne smijem se previše žaliti jer su prošle dvije godine u pčelarstvu bila katastrofalne pa sad barem imam nešto meda za prodati – kaže Ljubica Gašparov.
Sav svoj urod Ljubica prodaje na kućnom pragu i tržnicama jer suradnjom s otkupljivačima ne bi mogla pokriti troškove uzgoja. To je razlog zbog kojeg ne razmišlja o povećanju proizvodnje voće i povrća.
– Domaća proizvodnja dovedena je na niske grane, a najteže je proizvođačima koji su vezani uz otkupljivače. Vlastitom prodajom dolazim do kakve-takve zarade i sigurne naplate onog što proizvedem – zaključila je Ljubica Gašparov. (db)
FOTO: DARKO IMBRIŠA