REŽU PLAĆE Zbog pada prihoda i gubitaka pivovara Carlsberg skresala primanja radnika za 7%

Dobra je vijest da Carlsberg i dalje ima 290 radnika, što je na razini pretprošle godine


Autor: podravski.hr — 02.07.2018. / 14:46 Aktualno

Koprivnički pivari lani su imali pad prodaje

Koprivnička pivovara Carlsberg lani je morala rezervirati čak 41 milijun kuna za sumnjiva i sporna potraživanja, a najveći dio tog iznosa odnosi se na potraživanja od kompanija u sastavu Agrokora – Konzuma, Roto-prometa i Velpro-centra.
Početkom godine izvanredna uprava Agrokora bila je, među ostalim, objavila kako je Agrokor koprivničkome Carlsbergu ostao dužan čak 55 milijuna kuna te da taj dug nije pokriven jamstvima. Carlsbergu je suradnja s Agrokorom donosila više od 15 posto ukupnoga godišnjeg prometa, što znači da su bili prilično izloženi prema svojem najvećem partneru.
No, u međuvremenu je Carlsberg osjetno smanjio izloženost prema najznačajnijem kupcu, Konzumu. Kako su objavili u financijskom izvještaju za prošlu godinu, izloženost prema ključnom kupcu iznosila je 11,4 milijuna kuna, a preklani je to bilo čak 33 milijuna kuna.
Prema godišnjem poslovnom izvještaju, pivovara Carlsberg Croatia prošle je godine ostvarila oko 340 milijuna kuna prodaje što je pad od 3,3 posto. Istodobno je ostvaren i neto gubitak od 3,4 milijuna kuna, što je samo nastavak gomilanja minusa iz prijašnjih godina.
Dobra je vijest da Carlsberg i dalje ima 290 radnika, što je na razini pretprošle godine. Dakle, nije bilo otpuštanja. No, zato su smanjena primanja zaposlenih, i to za oko sedam posto. Dok su pretprošle godine troškovi za zaposlene iznosili blizu 57 milijuna kuna, lani se za radnike ukupno izdvojilo oko 53 milijuna kuna.
Inače, s ukupnim prihodom od prodaje Carlsberg drži treću poziciju na hrvatskom tržištu. Prva je Zagrebačka pivovara koja ima više od milijardu kuna prihoda i drži oko 45 posto tržišnog udjela. Druga je pivovara Heineken Croatia (bivša Karlovačka) s prometom od oko 700 milijuna kuna. (rm)
FOTO: PODRAVSKI LIST