REZULTATI STUDIJE Ispod odlagališta otpada je ‘oblak’ onečišćenja koji putuje prema jugoistoku

U ovome trenutku ne znamo kolika je dubina i širina tog oblaka zagađenja – naglasio je prof. Mikulić


Autor: podravski.hr — 31.01.2019. / 13:32 Aktualno

Regionalno smetlište Piškornica kod Koprivnice

Ispod odlagališta otpada Piškornica u Koprivničkom Ivancu nedaleko od Koprivnice nalazi se „oblak“ onečišćenja koji se polako kreće prema jugoistoku, a nastao je u glavnini prije 2005. godine, kada je odlagalište sanirano – rekli su danas na konferenciji na novinare sveučilišni profesori Roko Andričević i Nenad Mikulić, predstavljući studiju o utjecaju odlagališta na okolno tlo, podzemne vode i potok Gliboki.

Studiju je naručilo javno poduzeće Piškornica, a u njoj se konstatira da u ovome trenutku koprivničko vodocrpilište Ivanščak nije ugroženo tim „oblakom“, niti bi to trebalo biti čak i ako se crpljenje vode udvostruči. Također je utvrđeno da odlagalište nema velikog utjecaja na Gliboki.

Autori studije ipak su predložili poboljšanje monitoringa podzemnih voda postavljanjem dvaju setova od po tri piezometara (bušotina za uzimanje uzoraka vode), od kojih bi jedan set bio neposredno kod odlagališta, a drugi na pretpostavljenoj trasi kretanja „oblaka“ onečišćenja.

– Taj program monitoringa također predviđa mogućnost trodimenzionalnog uvida. U ovome trenutku ne znamo kolika je dubina i širina tog oblaka zagađenja. Taj program je također u interesu Grada Koprivnice i Županije – naglasio je prof. Mikulić.

Prof. Andričević, pak, u odgovoru na novinarsko pitanje je li uopće pametno planirati odlagalište smeća u blizini vodocrpilišta, kazao je kako je osobno izmjerio kako udaljenost od spalionice smeća u Beču pa do stambenih zgrada na čijim balkonima cvate cvijeće iznosi 250 metara.

– Da, tako i odlagalište otpada može biti blizu vodocrpilišta, ako se ima povjerenja u struku, da će sve biti napravljeno na zadovoljavajući način. Kod nas narod u to ne vjeruje. I ja ne vjerujem, ali nikad neću reći da tako ne može biti – rekao je prof. Andričević, a nadovezao se prof. Mikulić kazavši kako narod ne vjeruje jer je već više puta bio prevaren.

Cijela studija objavljena je na internetskim stranicama Piškornice, a za tjedan dana bit će prezentirana javnosti i bit će otvorena javna rasprava. Studiju možete pogledati NA OVOM LINKU. (hš)

FOTO: ARHIVA