Ribič Zvonimir (80): Za rolu sam dal pajceka stokilaša i litru rakije

Podravski list profile

Zvonimir Peti (80) iz Đelekovca zasigurno je najstariji ribič u okolici, a i šire. Naime, ovaj Đelekovčanin dravske rukavce i obale redovito posjećuje već 65 godina, i koliko je riba dosad ulovio, ne zna im ni broj. No, Peti je poseban i po tome što lovi samo somove i smuđeve.

– Najveći som kojeg sam upecal imal je 40 kilograma, vlovil sam ga na blinkanje, a najveći smuđ osam kila. Sada smuđa ‘nema ni da bi ga v oko fteknil’ jer nema vode – kazao je Peti, koji je u svojoj ribičkoj karijeri imao mnogo ulova somova težih od 10, pa i 15, 25 te 30 kilograma.

Kada ga pitate kako se nekad pecalo, a kako danas, reći će da nekad s ribolova nikad nije išao doma bez somova, smuđeva i štuka, a danas je to gotovo.

Sa suprugom i fotkom kapitalca

– Evo, već dvije godine na Dravi nisam upecao ščuku. Takva je danas situacija – kaže Peti. Osim što je strastveni ribolovac, nekad je bio i strastveni nogometaš.

– Deset godina igrao sam za NK Osvit, bio sam golman, a sada sam vatreni navijač. Ne propuštam nijednu utakmicu. Baš su sad, prošlu nedjelju, zgubili. Nemru navek pobediti – veli Zvonimir Peti.

Na ribolov redovito ide biciklom, a unatoč 81. godini, napravi i 30-ak kilometara. Član je đelekovečkog kluba od osnutka, 40-ak godina, a prije toga bio je član koprivničkih klubova. Postoji i anegdota vezana uz ribičku rolu koju koristi i danas, a nabavio ju je prije 20-ak godina iz Njemačke.

– Za to sam prodal pajceka od 100 kil i još sam dal litru rakije. Žena mi to nikak nemre zaboraviti – zaključuje Peti. (mi)

FOTO: Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti