Ribič Zvonimir (80): Za rolu sam dal pajceka stokilaša i litru rakije

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Zvonimir Peti (80) iz Đelekovca zasigurno je najstariji ribič u okolici, a i šire. Naime, ovaj Đelekovčanin dravske rukavce i obale redovito posjećuje već 65 godina, i koliko je riba dosad ulovio, ne zna im ni broj. No, Peti je poseban i po tome što lovi samo somove i smuđeve.

– Najveći som kojeg sam upecal imal je 40 kilograma, vlovil sam ga na blinkanje, a najveći smuđ osam kila. Sada smuđa ‘nema ni da bi ga v oko fteknil’ jer nema vode – kazao je Peti, koji je u svojoj ribičkoj karijeri imao mnogo ulova somova težih od 10, pa i 15, 25 te 30 kilograma.

Kada ga pitate kako se nekad pecalo, a kako danas, reći će da nekad s ribolova nikad nije išao doma bez somova, smuđeva i štuka, a danas je to gotovo.

Sa suprugom i fotkom kapitalca

– Evo, već dvije godine na Dravi nisam upecao ščuku. Takva je danas situacija – kaže Peti. Osim što je strastveni ribolovac, nekad je bio i strastveni nogometaš.

– Deset godina igrao sam za NK Osvit, bio sam golman, a sada sam vatreni navijač. Ne propuštam nijednu utakmicu. Baš su sad, prošlu nedjelju, zgubili. Nemru navek pobediti – veli Zvonimir Peti.

Na ribolov redovito ide biciklom, a unatoč 81. godini, napravi i 30-ak kilometara. Član je đelekovečkog kluba od osnutka, 40-ak godina, a prije toga bio je član koprivničkih klubova. Postoji i anegdota vezana uz ribičku rolu koju koristi i danas, a nabavio ju je prije 20-ak godina iz Njemačke.

– Za to sam prodal pajceka od 100 kil i još sam dal litru rakije. Žena mi to nikak nemre zaboraviti – zaključuje Peti. (mi)

FOTO: Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI