RIJEDAK SINDROM Štefica (45): Osjetila sam slabost u nogama i najedamput se samo srušila…

Od koljena naniže bila sam potpuno oduzeta i takva sam mjesec dana ležala u koprivničkoj bolnici – ispričala nam je gospođa Štefica


Autor: podravski.hr — 27.06.2018. / 16:08 Aktualno

Štefica Sokač: Moram puno hodati i vježbati, nema drugog lijeka

Štefica Sokač (45) iz Vojnovca Kalničkog kod Križevaca nikad nije čula za za Guillain-Barréov sindrom sve dok je nije pogodila ta rijetka i opasna bolest koja razara periferni živčani sustav.
– Bilo je to lani u ožujku. Imala sam crijevnu virozu koju nisam liječila antibioticima, nego sam uzimala Linex i za tri-četiri dana viroza je prošla. No, onda sam za tjedan dana osjetila slabost u nogama. Najedamput sam se srušila. Od koljena naniže bila sam potpuno oduzeta i takva sam mjesec dana ležala u koprivničkoj bolnici – ispričala nam je Štefica.
Liječnici su joj rekli kako joj je bakterija ušla u krv i zatrovala je te je došlo do oštećenja živaca u nogama i rukama. Bila je to prekretnica u njezinu životu.
– Evo, oporavak traje već više od godinu dana. Nakon što su mi u bolnici čistili krv, bila sam u toplicama i stanje mi se malo poboljšalo. Trajat će još neko vrijeme dok se ne oporavim – veli Štefica.
Ona je godinama zarađivala radeći sezonske poslove, no to više ne može.

Uz Guillain-Barréov sindrom, već 20 godina boluje od dijabetesa, ali ne uzima inzulin

– Imam 20 godina radnog staža, ali sad teško mogu raditi i kod kuće. Nezaposlena sam, bez primanja. Suprug radi, živimo od njegove plaće i školujemo dijete koje polazi srednju školu u Križevcima. Nije nam lako. Bolest me je jako unazadila – požalit će se Štefica.
Jako je zadovoljna tretmanom i u koprivničkoj bolnici i u toplicama. I liječnici i medicinske sestre, veli, bili su jako ljubazni prema njoj i jako su joj pomogli.
– Trenutačno više ne primam nikakvu terapiju, samo moram puno hodati i vježbati, nema drugog lijeka – objašnjava gospođa Štefica.
Uz Guillain-Barréov sindrom, već 20 godina boluje od dijabetesa, ali ne uzima inzulin, nego šećer regulira tabletama.
– I s tim se morate boriti, morate biti disciplinirani i morate se mnogo toga odreći, ne smijete sve jesti – slatko, masno… Teško mi to pada, morala sam se naviknuti na dijetnu hranu. Mnogi put ti fale i meso i tjestenina, ali, dobro, barem se zdravo hranim – zaključila je Štefica Sokač. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF