Ristemi: Zamijenili bismo lokal u Merićevoj, ali ne želimo ga dati u bescjenje

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Koprivnička uprava najavila je da će ove godine krenuti u rekonstrukciju središta grada, odnosno Zrinskog trga i Trga bana Jelačića. Kako doznajemo od nadležnih, početak radova očekuje se najesen ove godine, a oni će početi rekonstrukcijom podzemnih instalacija, odnosno plinske, vodovodne i kanalizacijske mreže. Potom će uslijediti površinski radovi na opločenju.

– Investitori na rekonstrukciji podzemnih instalacija bit će distributeri plina vode i kanalizacije, dok će investitor nadzemne rekonstrukcije biti Grad Koprivnica. Provest će se i rekonstrukcija trga sukladno odabranom idejnom arhitektonskom rješenju s implementiranim preporukama Ocjenjivačkog suda na isto – poručuju iz Grada.

Nažalost, do zaključenja ovog broja nismo na uvid dobili spomenute preporuke. Još uvijek nije poznato u kojim će se fazama provoditi radovi, to će se znati nakon kompletno izrađene projektne dokumentacije za rekonstrukciju trgova. Pripremne radnje oko ugovaranja izrade projektne dokumentacije u završnoj su fazi.

Ponudili otkup

S obzirom na to da će središte grada dobiti novo ruho, zanimalo nas je jesu li u planu i obnove dotrajalih pročelja zgrada na Zrinskom trgu ili cijelih objekata. A u najkritičnijem je stanju tzv. ‘Merićeva zgrada’.

– Projektom rekonstrukcije trgova nisu obuhvaćena pročelja zgrada niti cijelih objekata. Eventualni radovi na gradskim objektima u zoni zahvata uređenja trgova, a koji se odnose na radove koji su u koliziji s uređenjem trgova, bit će izvedeni prije ili prilikom izvođenja radova na uređenju trgova. Za privatne objekte zahtjev je Grada Koprivnice da vlasnici također radove na svojim objektima planiraju u dinamici koja je usklađena s uređenjem trga, a sve kako bi se izbjegli naknadni radovi te su o tome vlasnici objekata i obaviješteni – odgovorio je Hrvoje Ružić, glasnogovornik Grada.

Kontaktirali smo i poduzetnika Denisa Ristemija, čija je obitelj vlasnik petine ‘Merićeve zgrade’.

– Mi smo Gradu ponudili da otkupimo i adaptiramo zgradu, pogotovo zbog stanja u kojem je njeno pročelje, ali ne po cijeni koju su oni tražili, nego po znatno prihvatljivijoj, jer je realno taj objekt u derutnom stanju. Kontaktirali su i oni nas, ponudili su adaptaciju zgrade nakon čega bi se Grad upisao kao suvlasnik u našem poslovnom prostoru, no to nismo htjeli prihvatiti. Ponudili smo da sudjelujemo u troškovima za adaptaciju našeg prostora, to pak oni nisu prihvatili. Sa stražnje strane zgrade krovište se urušilo na naš toalet, ali njih to ne dira – kaže Denis Ristemi.

I sad traje svojevrsni status quo.

– Skloniji smo mogućnosti zamjene za drugi poslovni prostor ili za neki stan čija bi cijena odgovarala tržišnoj vrijednosti našeg poslovnog prostora i pratećih prostorija. Otkako je na pročelje postavljena cerada, počela nam je padati prodaja, a otkako su roditelji u mirovini zatvorili smo zlatarnicu. Imamo dobru volju, želimo Gradu olakšati i pokušati se dogovoriti, ali nećemo to što je naše dati u bescjenje – jasno je poručio Denis Ristemi.

Denis Ristemi

Obnova trga

Koliko će se iz gradskog proračuna izdvojiti za novi izgled središta? Procijenjena vrijednost radova na uređenju dijela za koji je investitor Grad Koprivnica iznosi osam milijuna kuna bez PDV-a, javili su iz gradske uprave. U Koprivnicaplinu procjenjuju kako će vrijednost radova na rekonstrukciji plinskih instalacija iznositi oko milijun kuna.

U sklopu rekonstrukcije Zrinskog trga i Trga bana Jelačića, Koprivničke vode planiraju izvesti radove na rekonstrukciji vodovodne mreže. Također, planiraju se izvesti radovi na izgradnji novog kolektora te sanacija dijela postojećeg kolektora. U sklopu navedenih radova zamijenit će se svi postojeći vodovodni i kanalizacijski priključci za zgrade u obuhvatu planiranih radova. Prema riječima direktora Koprivničkih voda Zdravka Petrasa, procijenjena vrijednost svih planiranih radova na Zrinskom Trgu i Trgu bana Jelačića je 5,5 milijuna kuna bez PDV-a.

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

  • Pročitaj sljedeće...

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI