Rodbina prije ukopa na groblju otvorila lijes s pokojnicom. Bili su potpuno šokirani prizorom!

U frižideru sam imao jedno mrtvo tijelo ženske osobe, a u mrtvačnici ni na stolovima nije bilo mrtvih tijela za predaju - tumačio je djelatnik bolnice


Autor: podravski.hr — 18.02.2019. / 13:45 Aktualno

Ilustracija / Šok i nevjerica na sahrani (fotografija nema veze s događajem iz teksta)

Zbog šoka koji je kći pokojnice doživjela na sahrani nakon otvaranja lijesa u kojem je trebalo biti tijelo njezine pokojne majke – a tamo su zatekli drugu mrtvu ženu – Opća bolnica Zabok kćeri mora platiti 10.500 kuna za duševne boli i 6000 kuna parničnih troškova.

Prema današnjoj nepravomoćnoj presudi Općinskog suda, bolničkom su greškom početkom rujna 2014. zamijenjena tijela dvije pokojnice. Šokirana kći i druga rodbina neposredno prije pogreba u mrtvačnici na groblju otvorili su lijes i u njemu zatekli drugu žensku osobu, pokojnu Katicu, i to u odjeći koju su ona i njezina obitelj ostavili u bolnici kako bi se obukla njihova pokojnica Ivanka.

Tijelo Katice pak u to se vrijeme nalazilo u lijesu na groblju u drugom mjestu, a Katičina obitelj nije o tome pojma imala sve do prijave događaja policiji i bolnici jer lijes nisu otvarali.

– Više od tri sata na dan sprovoda, prije ukopa, ja i moja obitelj čekali smo da se obavi zamjena tijela pokojnica. Pokojna Ivanka bila je obučena u odjeću pokojne Katice koja joj je bila vidno premalena te nije imala zube, iako su zubi uredno ostavljeni zajedno s odjećom u bolnici – svjedočila je Ivankina kći.

Tijekom suđenja nedvojbeno je ustanovljeno kako bolnica uopće nije evidentirala kome je predano tijelo pokojne Ivanke, odnosno tko ga je i u koje vrijeme preuzeo. Iz dostupne dokumentacije pak proizlazi da je tijelo pokojne Katice preuzeto vjerojatno dan ranije.

Sreća u nesreći je da je pogreb obje žene trebao biti isti dan s razmakom ukopa od jednog sata. Ukopi su, doduše, kasnili satima, ali prije se ipak uspjela obaviti zamjena

Čovjek koji je tih dana radio u mrtvačnici na izdavanju pokojnika ne zna kako je došlo do zamjene tijela pokojnica. Možda je, kaže, usljed propuha cedulja sa osobnim podacima pala s plahte na kojoj se nalazila ili s nožnog palca pokojnice za koji je bila pričvršćena gumicom.

– Sjećam se se da je došao nekakav pogrebni prijevoznik iz Zlatara i rekao da je stigao po tijelo pokojne gospođe Ivanke. U frižideru sam imao jedno mrtvo tijelo ženske osobe, a u mrtvačnici ni na stolovima nije bilo mrtvih tijela za predaju. No, to nije bila osoba po koju je došao prijevoznik, ali mi je rekao da će uzeti ovu koju ima u frižideru. Mislio sam da se šali i tek kad ju je odvezao i nakon pola sata me nazvao shvatio sam da je stvarno odvezao pogrešnu osobu – ispričao je zaposlenik bolničke mrtvačnice.

Sreća u nesreći je da je pogreb obje žene trebao biti isti dan s razmakom ukopa od jednog sata. Ukopi su, doduše, kasnili satima, ali prije se ipak uspjela obaviti zamjena.

– Iz navedenog je vidljivo da su tijela zamijenjena ne 2. rujna 2014. godine, nego već dan ranije, jer je u mrtvačnici ostalo samo jedno tijelo, i to ne tijelo pokojne Ivanke, nego tijelo pokojne Katice. Prema tome, očito je da djelatnici bolnice nisu pravilno obilježili tijela – stoji u nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Zlataru. (rm)

FOTO: ILUSTRACIJA