RODITELJ IZ PAKLA Zbog sustavnog zanemarivanja djece majci prijeti 28 mjeseci zatvora!

Kaznena djela počinjena su na štetu triju kćeri starih jednu, 14 i 15 godina te 17-godišnjeg sina


Autor: podravski.hr — 05.12.2018. / 11:31 Crna kronika

Ilustracija / Nesretna kći zbog zanemarivanja nije završila osnovnu školu

Sanja (38) iz okolice Bjelovara optužena je za sustavno zanemarivanje četvero malodobne djece, a Općinsko državno odvjetništvo za nju traži bezuvjetnu kaznu od dvije godine i četiri mjeseca zatvora!
Optužnica je pravomoćna i uskoro joj počinje suđenje. Kaznena djela počinjena su na štetu triju kćeri starih jednu, 14 i 15 godina te 17-godišnjeg sina. Prema optužnici, neodgovorna je majka “djecu učestalo ostavljala samu kod kuće bez nadzora odrasle osobe, djeca nakon povratka iz škole često nisu mogla ući u stan pa su boravila u osobnom automobilu parkiranom u dvorištu zgrade, djeci nije kuhala niti kontrolirala školske obaveze pa su na nastavi bila problematična, a kći je čak prestala pohađati nastavu nakon sedmog razreda osnovne”.
Osim toga, sumnja se kako uopće nije vodila brigu o zdravlju djece pa je sin čak morao biti hospitaliziran na psihijatriji zbog dijagnoze emocionalnog poremećaja u adolescenciji. Djeca su joj bježala iz kuće i izbivala cijelu noć, a ona o tome nikoga nije obavještavala, niti ih je upozoravala na neprimjereno ponašanje. Dvoje najstarije djece “zbog manjka roditeljske kontrole poprimilo je obrasce nedopuštenog ponašanja pa je protiv njih u tijeku kazneni postupak”. Brigu o najmlađem, jednogodišnjem djetetu pak u potpunosti je prepustila baki i djedu.
– Kad je najmlađa djevojčica, tada u dobi od samo šest mjeseci, od 14. do 20. travnja ove godine bila hospitalizirana na odjelu pedijatrije, s djetetom je u bolnici boravila baka, a majka ju uopće nije posjećivala, niti se raspitivala o zdravstvenom stanju kćeri. Osim toga, nije ju zdravstveno osigurala, niti je vodila brigu da primi sva potrebna cjepiva – navodi se u optužnici.
Centar za socijalnu skrb majci je u više navrata izricao mjera nadzora, ali ništa nije pomagalo jer je odbijala suradnju. Tužitelji zbog svega smatraju kako je “kao roditelj grubo zanemarila svoje dužnosti podizanja, odgoja i obrazovanja djece” te od suda traže da joj se za više kaznenih djela izrekne jedinstvena kazna bezuvjetnog zatvora od 28 mjeseci.
– Ispitana pred policijskim istražiteljem po nalogu državnog odvjetnika, osumnjičenica je navela kako ne želi iznositi svoju obranu, niti odgovarati na postavljena pitanja – naglašavaju u tužiteljstvu.
Općinsko državno odvjetništvo smatra kako “iz prikupljenih podataka proizlazi da majka nema autoritet nad djecom zbog čega odlaze od kuće, učestale su verbalne svađe unutar obitelji koje su znale završiti i fizičkim nasiljem”.
– Zbog toga je sin u više navrata i prijavljivan, pa je tako iz posebnog izvješća policije razvidno kako je protiv njega podnesena kaznena prijava zbog prijetnje majci Sanji, dvama sestrama i očuhu, a u kojem postupku je Županijski sud donio rješenje kojim je sin smještaj u odgojni dom. Također, iz posebnih izvještaja priloženih uz optužnicu također je razvidno kako je i njezina najstarija kći kazneno prijavljena zbog prijetnje vršnjakinji – zaključuje se u optužnici. (rm)

Ilustracija / Djeca su bila potpuno zanemarivana

FOTO: ILUSTRACIJA