‘Rokijeva banda’ osuđena zatvorom, pred policijom iz auta bacali nakit

Banda lopova iz Slavonije, o kojoj smo pisali nakon što su sredinom studenog prošle godine uhićeni dok su provalili u kuću u Koprivnici i nešto prije toga nekoliko kuća u ludbreškom kraju, ekspresno je osuđena na varaždinskom Općinskom sudu.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Naime, samo četiri mjeseca od uhićenja, tročlanoj grupi na čelu s Dragom Kneževićem (36) zvanim Roki iz Osijeka, Cristianom Braidicem (25) iz Vinkovaca i Kristijanom Horvatom (45) iz Darde, koji je promijenio ime i ranije se zvao Đani Radulović, izrečena je nepravomoćna presuda kojom su sva trojica proglašena krivima. U zatvoru će ostati do pravomoćnosti presude, a ako viši sud potvrdi pravorijek Općinskog suda u Koprivnici, ostat će još i dulje iza rešetaka.

Kuća u Ludbregu u koju su ušli provalnici, ali iz koje nisu ništa ukrali

Okorjeli kriminalci

Vođa skupine, prvookrivljeni Roki, kao okorjeli kriminalac koji je svoj zanat „pekao“ u Italiji, Francuskoj, Austriji, Sloveniji i većem dijelu Hrvatske, osuđen je na godinu i pet mjeseci zatvora. Drugookrivljeni Cristian, inače rođen u Italiji i također kazneno osuđivan s ne tako bogatom kriminalnom poviješću, iza rešetaka provest će sedam mjeseci, dok će ostatak izrečene kazne od godinu i dva mjeseca zatvora provesti na uvjetnoj slobodi uz rok kušnje od četiri godine. Trećeokrivljeni Kristijan Horvat, rođeni Đani Radulović, također rođen u Italiji, osuđen je na godinu dana bezuvjetnog zatvora.

Tog 13. studenog najprije su provalili u obiteljsku kuću u Ulici kralja Zvonimira u Varaždinskim Toplicama. Potisnuli su balkonska vrata, ušli u unutrašnjost kuće te ukrali nakit vrijedan 5000 kuna. Zatim su došli do Ludbrega gdje su provalili u kuću u Kolodvorskoj ulici koju su pretražili, no nisu pronašli ništa drugo što bi mogli ukrasti. Svoju ‘rutu’ nastavili su u Selniku gdje su u Ulici Gorica pomoću alata obili balkonska vrata kuće iz koje su ukrali 600 kuna koliko je bilo u koverti na stolu u blagovaonici. Nakon toga uputili su se prema Koprivnici gdje su sasvim nasumično odlučili da će skrenuti s Varaždinske ulice u Sertićevu. Izabrali su jednu obiteljsku kuću u koju su provalili i uzeli najvrjedniji plijen, 50 eura u novcu i nakit vrijedan najmanje 7000 kuna. Nakon provale uputili su se prema Zagrebu kako bi pobjegli, no tada su u akciju stupili naši policajci koji su ih uhitili.

Provaljivali pajserom

Nakon provale u Koprivnici, pretpostavljali su kako bi se lopovi mogli ovim putem vraćati te su zaustavili sumnjivi im automobil. Lopovi su pokušali prikriti da oni stoje iza provale tako da su kroz prozor automobila pobacali ukradeni nakit, no ništa im nije pomoglo. U svom iskazu pred tužiteljima i sudom, prvookrivljeni Roki priznao je sve i na pitanje sutkinje Vesne Piškorec Kuzmić zašto je to učinio, odgovorio je: “Zato što sam budala”. Rekao je kako su u Varaždinske Toplice stigli jer su zalutali i rekao da su novac koji su pronašli međusobno podijelili, a nakit da su razbacali. Pajser kojim su obijali nema pojma čiji je, on se već nalazio u autu. Drugookrivljeni Cristian u svojoj obrani priznao je da bio u kućama u koje su provalili. U kući u Koprivnici im je bilo najkritičnije zato što su vlasnici stizali kući i dok su vidjeli svjetla automobila, bježali su kroz balkonska vrata.

Kuća u Ludbregu otključana

U Varaždinskim Toplicama je kaže, čuvao stražu, a kuću su ‘čistili’ Roki i Kristijan. U kuću u Selniku je priznao da su ušli zato što je on pajserom obio vrata, a u Ludbregu su im vrata bila otključana tako da im je posao bio vrlo lagan, no tamo nisu ništa našli. Nakon što ih je zaustavila policija, priznao je da je on bacio iz auta nakit, a Roki da se na isti način riješio pajsera. Trećeokrivljeni Kristijan u svom iskazu je bio vrlo kratak. Priznao je sve, ispričao se zbog toga i rekao da želi čim prije izaći iz zatvora i početi raditi. Njemu, kao i ostalim okrivljenima koji su se također pokajali i obećali da se neće više ogriješiti o zakon i kazali da žele čim prije živjeti pošteno i raditi, nije previše pomoglo.

Osuđeni su bezuvjetnim zatvorom. Na suđenju su svjedočili opljačkani ljudi, vlasnici kuća u koje su provalili s tim da je vlasnik kuće iz Koprivnice na sudu rekao da mu je premalo što je naveo da su mu napravili štetu od 7000 kuna, ako je samo šteta na vratima koja je popravio, bez nakita, bila 6100 kuna.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI