Rusvaj kod Koprivnice: Susjedi zakrvili zbog puta, zaredale prijetnje smrću

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Mali seoski put, odnosno prepirke oko njega, u koprivničkom prigradskom naselju Kunovec Breg dovele su i do prijetnji smrću, ali i kaznene prijave te osude na zatvorsku kazanu.

Radi se o putu Dol, koji se nadovezuje na ulicu Botinovečki jarak. Baš na križanju dva puta nalazi se obiteljska kuća Ane i Ivana Balije, koji smatraju da su zakinuti jer se prije deset godina, u radovima koji je naručio Grad Koprivnica, proširio dio ulice Dol koji prolazi pokraj njihove čestice, a na kojoj se nalazi njihovo dvorište. Naime, kako supružnici Balija tvrde, taj dio ulice Dol proširio se kako radni strojevi i kamioni ne bi išli po starom dijelu i tako trgali putove na kojima njihovi susjedi imaju svoje kuće i klijeti.

Ana i Ivan Balija

– Tu gdje sad postoji put pokraj naše kuće prije je bio samo prolaz. No, iz tog prolaza nastao je put koji se stalno širio. Rekli su nam da je ovdje ucrtan put, ali ovdje je bio samo prolaz kojim se moglo prijeći pješice ili biciklom – nezadovoljna je Ana Balija.

Njezin suprug Ivan smatra da se njima sada radi „truc“ i da radni strojevi, kada održavaju put, ali i teretna vozila koja prolaze ovuda jer neki od vlasnika klijeti u ulici Dol uređuju svoje zemljište te navoze zemlju, namjerno trgaju njihovu živicu, koja je međa između puta i njegova zemljišta.

– Namjerno se zadire u naše vlasništvo, a neki moćnici koji gore imaju klijeti valjda misle da  mogu raditi što žele. Imamo fotografije na kojima je vidljivo se put stalno širi. Ne razumijem zašto se promet ne bi odvijao po dijelu puta koji se i prije koristio, a oba odvojka završavaju na istom mjestu – nezadovoljna je Ana Balija, koja je na rubu suza rekla da se zbog toga osjećaju prevareno i tužno.

Pregledom katastarskog plana i zemljišno-knjižnog izvoda vidljivo je da su oba odjeljka ulice Dol, koje se natrag spajaju u jedan put, u zemljišnim knjigama ucrtani kao putovi u vlasništvu Grada Koprivnice, no svejedno bračni par Balija tvrdi da je sve učinjeno kako bi se pogodovalo pojedinim ljudima.

Upravo zbog toga došlo je i do eskalacije odnosa između jednog od susjeda i bračnoga para Balija. Bilo je tu prijetnji smrću, ali i sudskog epiloga. Naime, radi se o susjedu koji ima kuću u drugom odvojku ulice Dol, po kojem Ivan i Ana Balija smatraju da bi se promet trebao odvijati, a ne po odvojku koji graniči s njihovim dvorištem.

Naime, osuđeni susjed u dva je navrata prijetio Ivanu i Ani Balija, a bilo je i prijetnji smrću. Prvi incident dogodio se  24. travanja 2019. godine, kad je prema presudi došlo do dovikivanja Ivana Balije i njegova susjeda. Nakon toga mu je Ivan rekao da će doći bliže, da se ne dovikuju, na što mu je susjed odgovorio: „ Samo dojdi, ja ti sjekirom odsiječem glavu“. Drugi incident  dogodio se 7. lipnja prošle godine kad je susjed prišao kući obitelji Balija i u vrijeme kada su Ivan i Ana ručali, bez ikakva razloga, kako stoji u presudi, dovikivao Ani Balija: Je.. te bog, ku..a stara, ja ću vas poubijati, neću niti  mjesec dana u zatvor.“

Zbog tog slučaja ratoboran susjed osuđen je, nakon iskaza svjedoka, na deset mjeseci zatvora. Budući da je bio nekažnjavan, a umirovljenik je, sud je kaznu preinačio u uvjetnu osudu na dvije godine pa je izbjegao boravak u zatvoru.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI