RUSVAJ Na sjednici Gradskog vijeća međusobno se svađali i vrijeđali, a posla je bilo i za policiju

Oporbenjaci već duže vrijeme tvrde da predsjednik Vijeća, koji dolazi iz vladajuće većine, sjednicu Vijeća vodi pristrano


Autor: podravski.hr — 06.01.2019. / 11:21 Aktualno

Oporbenjaci tvrde da ih predsjednik Vijeća omalovažava

Zadnja sjednica ludbreškog Gradskog vijeća govore nam mnogi koji prate njen rad ili sami sudjeluju u Vijeću, bila je jedna od najmučnijih sjednica ikada održanih. Bilo je tu svega, od odzuimanja riječi vijećnicima, do intervencije policije, ali i grubih riječi.
Komplikacije su počele već prilikom izglasavanja dnevnog reda, kada je Petra Horvat, vijećnica HNS-a, tražila da se pojedine točke izuzmu iz dnevnog reda. Ona je obrazložila da je način na koji su točke uvrštene u dnevni red kršenje Statuta. No, vladajući nisu uvažili njezine argumente te su ipak izglasali dnevni red.
Nakon nešto više od sat vremena trajanja sjednice u Gradsku vijećnicu ušao je Ante Šimunović, smijenjeni član Nadzornog odbora gradske komunalne tvrtke Lukom. On je tražio da kao građanin sudjeluje na sjednici, no predsjednik Antun Šimić za to nije htio niti čuti te mu je naredio da izađe. Objasnio mu je da postoji postoji pravilo da se građani tri dana prije sjednice Gradskog vijeća mogu prijaviti da sudjeluju kao promatrači. Ante Šimunović odbio je izaći te je tada pozvana policija koja je, prema pričanju vijećnika, Antu Šimunovića uz upotrebu lakše fizičke prisile udljila sa sjednice.
Inače, Ante Šimunović u svojevrsnom je sukobu s gradskim vlastima otkad je ga je gradonačelnik Dubravko Bilić odbio postaviti kao člana Nadzornog odbora Lukoma. To se, kažu upućeni, dogodilo jer nije bio njegov “igrač”, no svejedno je kasnije imenovan članom Odbora. No, to nije dugo trajalo te je on s Lukomom, prema njegovim riječima, potpisao sporazumni prekid ugovora o radu s otpremninom od 10.000 kuna neto. Isto tako, kako doznajemo, Ante Šimunović podnio je kaznene prijave zbog, kako tvrdi, nelegalnih poslova u Lukomu.

 

Gradonačelnik Dubravko Bilić (drugi slijeva) i do njega Renata Potočnik

– Moj je motiv bio da na sjednici Gradskog vijeća slušam one, kojima je narod dao vlast, kako taj narod svojim odlukama osiromašuju. Pritom mislim na ove nove namete koje su izglasali i istovremeno sebi podigli naknade. Za to da se moram najaviti tri dan prije nisam znao – objasnio je Ante Šimunović.
Cijela je stvar završila na sudu, a kako doznajemo, Ante Šimunović zatražio je je da se dodatno saslušaju još dva gradska vijećnika o postupanju policije.
– Ja u ovom slučaju nisam ometao javni red i mir, želio sam samo čuti kako naši vođe djeluju – napomenuo je Šimunović.
Osim ovog incidenta, cijela sjednica bila je verbalni rat između predsjednika Vijeća Antuna Šimića (SDP) i oporbenih vijećnika. Naime, oporbenjaci već duže vrijeme tvrde da predsjednik Vijeća, koji dolazi iz vladajuće većine, sjednicu Vijeća vodi pristrano, pritom omalovažavajući vijećnike oporbe.
– Ako pitate bilo kojeg oporbenog vijećnika, dobit ćete isti odgovor. Predsjednik Šimić ne vodi vijeće na korektan način. Istupe oporbenih vijećnika konstantno komentira u podrugljivom tonu. Nije njegovo da komentira na sjednici, već da je vodi – rekao je Zlatko Balaško, vijećnik iz redova HDZ-a, dok je nezavisni Goran Horvat sjednicu nazvao sramotnom.
U verbalni sukob s predsjednikom Šimićem ušao je i Ivan Lončarić (HSLS), kojemu je uz povišen glas oduzeo riječ, na što mu je ovaj rekao da se „ne derači“ na vijećnika.
Pitali smo i Antuna Šimića za komentar ovih navoda oporbenih vijećnika. Kazao je da je bolje da ništa ne komentira.
– Pristojnost je temelj demokracije, no ona mora biti obostrana – kratko je komentirao Antun Šimić.
No, na samo sjednici, kao i onim prijašnjima, predsjednik Šimić u više je navrata rekao da zamjera vijećnicima što se ne drže dnevnog reda i što raspravu ne prilagode određenoj točki o kojoj se raspravlja.
Sve je na kraju začinjeno svađom između Renate Potočnik, zamjenice gradonačelnika (SDP) i Zlatka Balaška (HDZ), koji su se počastili sočnim uvredama poslije same sjednice. Oni koji su bili prisutni navode da nije bilo nimalo ugodno slušati njihovu prepirku, koja je, doznajemo imala veze s incidentom Ante Šimunovića.
– Najmučnija sjednica Gradskog vijeća, koja pokazuje koliko nisko možemo pasti, koliko zli možemo biti, koliko sebični jesmo – napisao je na svojem Facebook profilu gradonačelnik Dubravko Bilić (SDP). (md)
FOTO: ARHIVA