Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ruža Zlatar: Moja Melita, koje više nema, bila je pokretač svega

Udruga Ludbreško sunce prošle je 2021. godine proslavila 25 godina od osnutka. Ova udruga, pod upravljanjem osnivačice Ruže Zlatar, sada upravlja s četiri objekta, s tim da tri nekretnine djeluju kao stambena zajednica gdje udomljuju 25 osoba s invaliditetom koje ne mogu živjeti samostalno, te im je potrebna pomoć 24 sata na dan.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Prošla godina bila je za Ludbreško sunce i mene prijelomna, teška i emocionalna. U kolovozu smo, nakon podužeg čekanja, dočekali i odobrenje Ministarstva o financiranju te otvorili treću stambenu zajednicu pod imenom  Melitin sunčev put u Sigecu Ludbreškom. Također, proslavili smo i 25 godina rada – navela je Ruža Zlatar.

Melita je bila Ružina pokretačka snaga

Samo ime stambene zajednice duboko je emocionalno prožeto, jer je ona nazvana po Ružinoj pokojnoj kćeri Meliti, koja je također bila osoba s invaliditetom te je preminula prošle godine.

– Ova je kuća i znak kraja Melitina puta. Umrla je u 47. godini života i nikad se nije sama nahranila jer nije mogla. Računajte koliko je to obroka koje sam joj dala. No, ona je bila početak, nit vodilja, ali i stup ovoj cijeloj priči. Bez nje ne bi bilo niti Ludbreškog sunca – navela je Ruža Zlatar, koja je prošle godine izgubila i supruga.

Osobni gubici nisu slomili Ružinu energiju, te je udruga Ludbreško sunce prošle godine čak i povećala proračun. Osim 25 osoba u stambenim zajednicama, udruge se brine o još toliko osoba u poludnevnom boravku, a radi se također o osobama s posebnim potrebama, koja na raspolaganju imaju logopede, psihologe i odgojitelje.

– Zapošljavamo 26 osoba i sa svim štićenicima to je velik pogon. Upravo zato odučili smo da Melitin sunčev put bude zadnja stambena zajednica, jer sve više od toga prelazilo bi naše kapacitete. Ovako ćemo samo dizati razinu usluge, što i stalno činimo, zbog svojih programa koje kandidiramo, ali i raznih donacija lokalne, regionalne samouprave pa sve do naših gospodarstvenika – navela je Ruža Zlatar, koja za svoj rad u Udruzi ne prima naknadu, već radi isključivo volonterski.

Udruga tako, uz svoj redovni, provodi programe Pružanje podrške u odgoju i obrazovanju djeci s  poteškoćama u razvoju i njihovim obiteljima na području grada Ludbrega i šire okolice, program pomoći učenicima s poteškoćama, a oba programa odobrena su od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

– Moram posebno zahvaliti Gradu Ludbregu i gradonačelniku Dubravku Biliću, koji su posebno uskočili i pripomogli našem radu – istaknula je Ruža Zlatar.

FOTO Podravski list

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Zemljište i objekt kupila tvrtka iz Zagreba

Završena trakavica oko nekretnina Dinama iz Apatije

Studentima omogućili stručnu praksu

Podravka i Veleučilište u Križevcima sklopili suradnju

Uoči Dana općine Đelekovec

Postavljena nova stolarija u Domu, na zgradu Općine instalirani solarni paneli

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Sudar teretnjaka i automobila, ozlijeđenu vozačicu odvezla hitna

Jednokratna financijska pomoć

Grad studentima Sjevera nudi stipendije

Drska krađa

Pretočili si gorivo iz dva radna stroja

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI