S ovim voćem najlakše se prestaje pušiti, a obiluje raznim vitaminima i mineralima

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Banana je voće dostupno tijekom cijele godine, postoji čak 300 vrsta banana, no samo njih 20 uzgaja se za prodaju. Ovo voće u sebi sadrži visoku razinu kalija i minerala koji su neophodni za pravilan rad mišića.

Također, obiluje vitaminima A, C, D, E, B6, ali i mineralima među kojima su magnezij, kalij, kalcij i željezo koji blagotvorno djeluju na čovjekov organizam. U samoj usporedbi s jabukom, ima četiri puta više bjelančevina, dvaput više ugljikohidrata, triput više fosfora, pet puta više vitamina A i željeza i čak dvaput više ostalih vitamina i minerala, pa samim time sprečava niz raznih bolesti.

Istraživanja su pokazala da samo dvije banane dnevno mogu biti dovoljne za 90 minuta rada. Stoga, banana bolje utječe na razinu dopamina, neurotransmitera koji izravno utječe na raspoloženja, ali ga i zadržava na visokoj razini i sat vremena nakon konzumacije ovog voća. Također, ovo voće regulira krvni tlak i utječe na zdravlje srca i to tako što sadrži malu količinu soli, ali je bogata kalijem koji ima značajnu ulogu u reguliranju tlaka i zdravog funkcioniranja srca.

Banane su korisne i za osobe koje boluju od anemije, jer zbog velikih količina željeza doprinose stvaranju hemoglobina u krvi koji pomaže u borbi protiv anemije. Uz sve to korisne su protiv depresije i za bolju koncentraciju. Neka istraživanja pokazala su čak da magnezij, kalij i vitamin B6 mogu pomoći u prestanku pušenja jer smanjuju žudnju za cigaretama i ublažavaju simptome odvikavanja od nikotina.

Prosječna banana ima oko 110 kalorija, bogata je vlaknima, ne sadrži kolesterol i masnoće, a ovi hranjivi sastojci pružaju osjećaj sitosti i pospješuju probavu, što doprinosi održavanju vitke linije, a pozitivno utječu i na naš izgled. Ova namirnica, također, uklanja višak vode iz organizma i na taj način pomaže u borbi s celulitom. 

Međutim, ima i ljudi koji ne bi smjeli jesti ovo voće. Zbog dosta kalijeve soli nije dobra za osobe koje boluju od upale bubrega, koji imaju bubrežne kamence, ni za osobe čije je srce slabo. Takve osobe svakodnevno ne smiju jesti više od pola banane. Banana ima i podosta šećera, zato je osobe s dijabetesom moraju oprezno konzumirati.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Uskoro predaja uzoraka za izložbu rakije!

Poljoprivredna udruga Kalinovac povodom Dana općine Kalinovac organizira 11. Međunarodnu izložbu rakije, pripravaka od rakije i octa. – Izlagači su po uzorku dužni donijeti najmanje

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI