S proljećem vatrogasci imaju više posla: Vatra guta zemljišta, kazne drastične

S ljepšim vremenom krenula je i sezona požara otvorenog prostora, koji zbog svoje prirode i obujma vatrogasne snage diljem našeg kraja stavlja na posebne muke.

Ova je tema objavljena u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Prošlu subotu oko 15 sati buknuo je dosta velik požar otvorenog prostora u Sigecu Ludbreškom. Vatrogasci su primili dojavu kako gori kod Bednjanskog mosta, a kada su stigli na teren, požar se već prilično proširio. Kako su izvijestili ludbreški vatrogasci, gorjela je šikara i makija, a izgorjelo je zemljište površine otprilike 500 x 200 metara. Uz šikaru, požar je zahvatio ‘divlji’ deponij otpada, ali i jedno kombi-vozilo koje je tamo bilo ostavljeno. Gotovo je sigurno kako je požar izbio nekom ljudskom radnjom te da se proširio zbog jakog vjetra koji je puhao. Vatrogasci ludbreškog DVD-a na teren su izašli s četiri vozila, a s požarom su se mučili do 18 sati kada su završili intervenciju. Na požarište su izašli i ludbreški policajci koji su o svemu načinili službenu zabilješku te će obavijestiti nadležno državno odvjetništvo.

Nisu to bili jedini požari koji su se dogodili na području Podravine. Na neobrađenom zemljištu između Rasinje i Lukovca u utorak je došlo do požara niskog raslinja i suhe trave. Nije bilo ozlijeđenih osoba ni materijalne štete, a požar su ugasili vatrogasci. U petak je gorjelo i zemljište u Goričkoj ulici u Koprivnici, no taj požar nije bio većih razmjera, a vatrogasci su ga srećom zbog brze reakcije nakon dojave ugasili prije nego što se uspio proširiti. Nakon ovih požara, iz policije su uputili upozorenje građanima kod spaljivanja biljnog i drugog otpada. U četvrtak navečer buknuo je i požar kod Duge Rijeke nedaleko od Rasinje. Na neobrađenoj je površini došlo do požara niskog raslinja i suhe trave. Tijekom gašenja nitko nije ozlijeđen, a požarom su se bavili vatrogasci DVD-a Rasinja.

– Zabranjeno je spaljivanje biljnog otpada i trave noću, za vrijeme jakog vjetra te u blizini šuma i građevina podložnih zapaljenju. Zemljište na kojem se spaljuje potrebno je izolirati od ostalih površina na kojima se nalaze poljoprivredne kulture, šume i građevine podložne zapaljenju kako bi se izbjegla mogućnost nekontroliranog širenja vatre. Minimalna udaljenost mjesta spaljivanja od gospodarskih građevina mora iznositi 20 metara, a od ruba šuma 50 metara, a osoba koja obavlja spaljivanje mora biti punoljetna i ne smije napustiti mjesto spaljivanja dok vatra nije u potpunosti ugašena – upozorili su iz policije i naredili kako se u slučaju nekontroliranog širenja vatre moraju nazvati vatrogasci (193), policija (192) ili županijski centar 112. Visoke su kazne predviđene za one koji skrive požar slučajno ili namjerno.

– Prema zakonu, svaka fizička i pravna osoba odgovorna je za neprovođenje mjera zaštite od požara, izazivanje požara kao i za posljedice koje iz toga nastanu sukladno odredbama tog Zakona i odlukama jedinica lokalne i regionalne samouprave. Za nepridržavanje gore navedenog propisana je novčana kazna za fizičku ili pravnu osobu u iznosu od 15.000 do 150.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana ako se radi o namjernom izazivanju požara, odnosno novčana kazna od 2000 do 15.000 kuna ako se radi o nehajnom izazivanju požara – kazali su iz policije.

Za šumoposjednike koji spaljuju unutar 50 metara od šume predviđene su kazne do 30.000 kuna, a za odgovorne osobe do 7000 kuna, dok su za pravne osobe predviđene kazne do 70.000 kuna ili do 10.000 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi. No, osim odgovornih ljudi, visoke kazne predviđene su i za one koji nemaju nikakve veze s šumama u poslovnom smislu. Kazna za običnog čovjeka koji spaljuje 50 metara od ruba šume je od 10.000 do 20.000 kuna, a kažnjavati svojim odredbama mogu i jedinice lokalne i područne samouprave i to za pravne osobe u iznosu do 10.000 kuna, za obrtnike do 5000 kuna, a za fizičke osobe do 2000 kuna.

Snimio Valentino Štefanek.

– Zato molimo građane, poljoprivrednike i šumske radnike da se pridržavaju odredaba Zakona o zaštiti od požara, Zakona o šumama te općinskih i gradskih odluka o mjestima i mjerama spaljivanja korova, trave i drugog otpadnog materijala biljnog porijekla. Nemojte paliti vatru na nedozvoljenim mjestima, noću, za vrijeme jakog vjetra, ne ostavljajte vatru bez nadzora, ne uništavajte okoliš jer mala nepažnja može uzrokovati štetne posljedice – apelirali su iz policije.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI