Sabolić: Zbog većih troškova ribička dozvola bit će skuplja

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Vrlo je izvjesno da će cijena godišnje ribolovne dozvole od sljedeće godine porasti. Naravno, o tome će odlučivati koncesionari ribolovnog prava na svojim skupštinama, ali svi pokazatelji vode k tome da će se za ribolovnu dozvolu morati izdvojiti više nego ove godine.

Ivica Sabolić

Ministarstvo poljoprivrede predlaže rješenje da koncesionari po prodaji godišnje ribolovne dozvole državi upute 100 kuna, a ostatak naknade da odrede sami. Koncesionari će tako morati izračunati koliko im je potrebno za poribljavanje, rad ribočuvarske službe i ostale troškove te će na temelju toga donijeti odluku o visini članarine. Poskupljenje će zasigurno doći i najvećoj ribolovnoj zajednici u našem kraju, a to je Zajednica ribolovnih klubova Koprivnica, koja ima ribolovnu koncesiju na vodama na području bivše općine Koprivnica.

– Cijena ribolovne dozvole ista je već gotovo 15 godina, a u to vrijeme cijena riba u ribnjačarstvu znatno je otišla gore. Povećani su i naši drugi troškovi, tako da će prijedlog skupštine vjerojatno biti da se podigne cijena ribolovne dozvole. To moramo učiniti kako bismo kvalitetno odrađivali sve ono što smo dužni i kako bismo zadržali standard poribljavanja – rekao je Ivica Sabolić, predsjednik ZSRK-a Koprivnica.

Iako još konkretnih prijedloga nema te će se skupština na kojoj će se odlučivati o ovim stvarima održavati pred sam kraj godine, očigledno je da će povećanje iznositi oko 100 kuna, što bi značilo da će ribolovci za godišnju ribolovnu dozvolu morati izdvojiti 650 kuna. No, moguće su i promjene ovih iznosa. Valja dodati i da će svaki ribolovac morati odraditi i dvije radne akcije, a ako ih ne odradi, platit će 50 kuna po radnoj akciji, a to će biti isključivo prihod klubova.

– Ribolov je hobi i ribolovci su članovi kluba, a kao takvi moraju imati i neke obveze prema tom klubu. Većina sadašnjih članova niti ima obveze, niti je aktivno uključeno u djelovanje klubova, koje vodi nekolicina entuzijasta – naveo je Ivica Sabolić. Isto tako, od sljedeće godine, ribolovne će se dozvole po prvi put kupovati elektronički.

– Zasad će se to odrađivati u klubovima koji će dobiti lozinke za sustav koji priprema Ministarstvo poljoprivrede, a upravo zato je i potrebna promjena uvjerenja o položenom ribolovnom ispitu. Nova uvjerenja bit će opremljena posebni kodom kojoj će se moći učitati u interakcijsko sučelje te će tamo biti dostupni svi podaci. U planu je da će od 2022. godine sami ribiči moći kupovati ribolovne dozvole – zaključio je Sabolić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI