Sabor: Zastupnici se vraćaju u klupe

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

AGREB, 28. svibnja 2019. (Hina) – Nakon stanke od dva tjedna zbog izbora za Europski parlament zastupnici se u srijedu vraćaju u saborske klupe kada će raspraviti nekoliko izvješća.

Radni tjedan otvaraju raspravom o tri polugodišnja izvješća o korištenju europskih strukturnih i investicijskih fondova i pretpristupnih programa pomoći Europske unije, za razdoblje od 1. srpnja 2017. godine do 31. prosinca 2018. godine, koja pokazuju trend rasta ugovaranja i povećanje isplata korisnicima.

U izvještajnom razdoblju koje zajedno obuhvaća osamnaest mjeseci ugovoreno je 4,24 milijarde eura, pri čemu je 1,33 milijarde eura ugovoreno u drugoj polovici 2017. godine, 1,34 milijarde eura u prvoj polovici 2018. te 1,56 milijardi eura u drugoj polovici 2018.

Povećana brzina ugovaranja dovela je i do porasta broja nepravilnosti pa je tako u drugoj polovici 2017. zabilježeno 28 slučajeva nepravilnosti, u prvoj polovici 2018. njih 49, a u drugoj polovici 2018. godine 58 slučajeva, navodi se u izvješćima.

Zastupnici će u srijedu raspravljati i o Izvješću o radu Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata za 2017. godinu.

Centar je do studenog 2017. godine preuzimanjem po službenoj dužnosti, darovanjem i otkupom arhivskog gradiva prikupio oko 1050 kutija gradiva, 400 medija nekonvencionalnog gradiva (VHS, DVD), 250 pozitiva fotografija, 500 digitalnih fotografija, 5 digitalnih zemljovida, 160 sati memoarskog gradiva, te 50 kartica teksta memoarskog gradiva.

Centar je također nastavio s ažuriranjem popisa poginulih branitelja i civila na slobodnom području Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata, te digitalizacijom arhivskog gradiva iz Domovinskog rata.

Na dnevnom redu sjednice u srijedu je i Izvješće o radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa za 2017. godinu. Povjerenstvo je tijekom 2017. godine održalo 41 javnu sjednicu na kojima je doneseno sveukupno 126 odluka o nepokretanju postupka, 78 odluka o pokretanju postupka te 75 konačnih odluka o utvrđenim ili neutvrđenim povredama Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

U 16 predmeta izrečena je sankcija opomene te je sveukupno izrečeno 261.000 kuna sankcija obustave isplate dijela neto mjesečne plaće dužnosnika. Ujedno je riješeno 200 predmeta povodom podnesenih zahtjeva za davanjem mišljenja Povjerenstva te je dano 43 očitovanja, stoji u izvješću.

(Hina) xmpv yln

FOTO: CROPIX

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI