Saborsku zastupnicu unosili rukama, jer dvorana nema pristup za osobe u kolicima

Podravski list profile

Prizor uoči svečane sjednice Gradskog vijeća u povodu Dana grada, kada su saborsku zastupnicu HDZ-a Ljubicu Lukačić s kolicima unijeli preko stepenica u veliku dvoranu Hrvatskog doma, otvorio je pitanje pristupačnosti javnih objekata u Križevcima osobama s invaliditetom.

Najupućeniji u tu problematiku, Petar Gatarić, šef gradske Udruge osoba s invaliditetom, kaže kako je do slučaja zastupnice Lukačić došlo vjerojatno zbog neupućenosti osoba koje su organizirale dolazak uzvanika na proslavu te kako je riječ o iznimci, a ne pravilu kad je riječ o arhitektonskim barijerama za osobe s invaliditetom u Križevcima.

– Postoji i drugi ulaz u Hrvatski dom, a on je prilagođen osobama s invaliditetom. Vjerojatno za to organizatori nisu znali. Prije dvije godine umro je bivši domar Hrvatskog doma, koji je to dobro znao. Istina, razmišljli smo o tome da se omogući pristup osobama s invaliditetom i na glavni ulaz, ali riječ je o kulturno zaštićenoj zgradi pa nismo sigurni da bi to bilo moguće. U svakome slučaju, postoji drugi pristup – rekao je Gatarić.

Predsjednik Udruge Petar Gatarić

Ustvrdit će kako su Križevci prava oaza za osobe s invaliditetom kad je riječ o pristupu ne samo javnim ustanovama i službama.

– Dostupni su nam centar za socijalnu skrb, mirovinski i zdravstveni zavodi, banke, pošta, gradska uprava, županijski uredi, knjižnica, Razvojni centar i tehnološki park… Gradska strategija izjednačenih mogućnosti za osobe s invaliditetom, koja je prihvaćena 2006. godine, u tom je smislu realizirana – kaže Gatarić.

Nadalje, u knjižnici postoji računalo s posebnim uređajem za slijepe, kao i literatura na brajici, a i trgovački centri pristupačni su osobama s invaliditetom te imaju i njima namijenjene toalete. Rubnici su uz kolnike upušteni, semafori ozvučeni, a banke su uvele i induktivne petlje, uređaje za lakšu komunikaciju s nagluhim osobama.

No, dok arhitektonske barijere nisu problem za osobe s invaliditetom u Križevcima, neovlašteno zauzimanje njihovih parkirnih mjesta to jest. – Mjesta ima dovoljno, ali ih često zauzimaju oni koji na to nemaju pravo. Česte su i zloporabe znaka pristupačnosti, koji pripada osobi, a ne njezinom unuku ili susjedu. Policija provodi kontrole u skladu sa svojim mogućnostima, a mi nastojimo senzibilizirati javnost na taj veliki problem – kazao je šef gradske Udruge osoba s invaliditetom.

Saborska zastupnica nije mogla bez pomoći

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti