Šalju poruke, špijuniraju… Čak 200 osoba u županiji dobilo zabranu prilaska bližnjima

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Godinama sam trpjela svakakvo zlostavljanje. Nije me pustio na miru ni kad smo se razišli – priča nam jedna žena iz okolice Križevaca, srednjih godina, čiji bivši partner ima sudsku zabranu prilaska nakon što je bio kazneno prijavljen i proveo jedno vrijeme iza rešetaka.

Ovu temu obradio je u ponedjeljak Podravski list i objavio u tiskanom izdanju…

Prema kaznenom zakonu, ovakve zabrane mogu trajati najmanje godinu dana i najviše pet godina. Ovakvih ili sličnih zabrana kad je riječ o vezanim kaznenim djelima prema žrtvama nasilja ili zlostavljanju, na području Koprivničko-križevačke županije samo je ove godine bilo 73! Pribrojimo li njima i slučajeve zabrane prilaska iz prekršajnog zakona, dakle one nešto „benignije“ pozadine, dolazimo do brojke od 200-tinjak samo ove godine.

Najviše zabrana je na križevačkom području

Zabranu prilaska određenoj osobi ili zabranu uspostavljanja i održavanja veze s određenom osobom u 2020. godini dobilo je 114 osoba, velikom većinom muškaraca. Najviše na križevačkom području, čak 53, na koprivničkom 40, a đurđevačkom 21. Posebno se vodi pak statistika zabrana približavanja žrtvi nasilja u obitelji i tu imamo na razini županije 13 slučajeva (10 u Križevcima), dok su tri osobe dobile zabranu uhođenja i uznemiravanja žrtve nasilja u obitelji.

– Na početku nam je bilo super, godinama smo bili zajedno, dobili djecu, no onda je problem s alkoholom bio sve veći, usto i ljubomora. Dobila sam dosta puta šamar, gurao me, vrijeđao… – priča nam žena s početka našeg članka kojoj je dugo trebalo da „prereže“ vezu i potraži zaštitu policije i suda.

– Počinitelj kojega zateknemo u kršenju zaštitne mjere ili za kojeg sumnjamo da je prekršio mjeru bit će uhićen i uz optužni prijedlog priveden sudu – navode u policiji, komentirajući provedbu zaštitnih mjera i dodaju da je ove godine devet osoba kršilo mjere zabrane prilaska ili uznemiravanja.

Policija, doznajemo, obavlja redovne provjere drže li se krivci zabrana. Radi li se o ozbiljnijim slučajevima i dugotrajnijim zabranama, one se provjeravaju barem jednom mjesečno. Za one koji ih se ne drže novčane kazne penju se i do 10.000 kuna. Napravi li to dvaput, čak i 20.000 kuna.

Iako je većina određenih zabrana prilaska obiteljske prirode, ima slučajeva i kad se „sretnu“ poznanici, polete šake pa sud u tom slučaju zabranom nastoji spriječiti moguće daljnje sukobe. Toga nisu imune ni naše poznate osobe, poput križevačkih političara koji su se zakačili u jednom prigradskom naselju.

Visoki dužnosnik križevačkog HDZ-a i nezavisni vijećnik navodno su se lani posvađali zbog politike, a u jednom trenu deblji kraj izvukao je potonji koji je, navela je policija, dobio šakom u glavu.

– Oštećeni 33-godišnjak nije ozlijeđen, a liječničku pomoć je odbio. Zbog narušavanja javnog reda i mira protiv 44-godišnjaka je podnesen optužni prijedlog prekršajnom sudu i izdana je mjera zabrane približavanja i održavanja veze s oštećenim na udaljenosti od 50 metara – naveli su tada u policiji.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI