Samo ih je dvoje u Hrvatskoj: Drevni zanat u rukama majstora Stjepana

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Stjepan Tomašić (79) iz Đelekovca, unatoč poodmakloj životnoj dobi, još uvijek stalno izlazi u susret prijateljima koji uzgajaju konje. Jedini je remenar u našoj županiji, a iako se davne 1984. godine odlučio odmaknuti od tog posla, na nagovor prijatelja u proteklih deset godina iz hobija se vratio zanatu koji je zapravo tradicija njegove obitelji. Biti remenar znači izrađivati svu kožnu opremu koja je potrebna vlasnicima konja.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Moj djed i otac bili su remenari pa sam tako i ja od rane mladosti završio u tom poslu. Zanat remenara djed je izučio u mađarskoj Nagykanizsi jer je tad naš kraj bio jako povezan s Mađarskom. Djed je svoje znanje prenio na oca, a njih oboje na mene. No, kad je otac 1984. godine odlučio otići u mirovinu, zatvorili smo obrt i više se nisam bavio tim poslom nego sam bio vezan za poljoprivredu – priča nam Stjepan Tomašić.

Prije deset godina, dodaje Stjepan, njegovi prijatelji koji se bave uzgojem konja našli su se u problemu jer više nisu imali pravog „servisera“ za konjičku opremu. Uspjeli su ga nagovoriti da im on ponovno izrađuje opremu koja im je potrebna za njihove konje i zaprege.

– Stroj koji smo nekad koristili u našoj radnji smo prodali pa šijem isključivo ručno. Zna biti komada kože koje i šilo teško probija. No, nikakav stroj ne može zamijeniti rad ruku, što uvijek ističu i moji prijatelji kojima izlazim u susret pa mogu reći da izrađujem svojevrsne unikate. Moram reći i da je danas kvaliteta kože znatno lošija za razliku od onog doba prije 40 godina kad je naša radnja radila punom parom – kaže Stjepan Tomašić.

Zdravlje Stjepana još uvijek dobro služi, a i u rukama, ističe on, ima još puno snage pa prijatelji još uvijek mogu računati na njegove remenarske vještine.

– Sve što radim zapravo radim za svoju dušu i da pomognem svojim prijateljima. Koliko je meni poznato, u Hrvatskoj ima samo jedan remenar i to u Vinkovcima pa su uzgajivači konja na mukama. Veseli me što mogu pomoći svojim prijateljima, a i meni dobro dođe da se i u ovoj trećoj životnoj dobi osjećam korisno – zaključio je Stjepan Tomašić.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI