Samo za muške: Umorni ste i slabi, ne da vam se “ono” – možda ste u menopauzi!

S obzirom na to da muškarci ne prolaze kroz klasičnu menopauzu, čiji su simptomi definirani, neki liječnici definiraju ovaj problem kao pad androgena/testosterona kod starijih muškaraca, a neki to zovu manjkom testosterona. Za muškarce je normalno da iskuse pad u proizvodnji muškog hormona testosterona tijekom starenja. No to se može dogoditi i u određenim slučajevima kao što je dijabetes.

Osim pada proizvodnje testosterona, neki muškarci iskuse i druge simptome među kojima su umor, slabost, depresija i seksualni problemi. Odnos između navedenih simptoma i manjka testosterona još je uvijek upitan. Za razliku od ženske menopauze, gdje proizvodnja hormona potpuno stane, smanjivanje testosterona kod muškaraca sporiji je proces. Testisi, za razliku od jajnika, tijekom starenja još uvijek imaju dovoljno tvari za proizvodnju testosterona. Zdravi muškarci mogu proizvoditi spermu i tijekom osmog desetljeća svog života.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI