Samouka zubarka vadi zube po selu i rane ispire rakijom, stomatolozi u šoku: “Pa to je opasno”!

Tu je velika opasnost od infekcije. Moguće je da dođe do produljenog krvarenja koje se neće moći zaustaviti. Ako se radi o starijim ljudima, koji često boluju od srčanih bolesti, moguće su razne komplikacije - upozorava dr. Glavosek Kovačić


Autor: podravski.hr — 07.03.2019. / 12:48 Aktualno

Justina Randelj u akciji vađenja zuba

Justina Randelj iz Podravskih Sesveta kod Đurđevca desetljećima je jedina samouka zubarka u selu, a i danas joj se obraćaju brojni stariji sumještani kad trebaju izvaditi zub.

Iako nije školovana stomatologinja, Justina je ostvarila svoj san iz ranog djetinjstva i nastavila obiteljsku tradiciju, a kako u Podravskim Sesvetama još nema stomatološke ambulante, mještani zovu Justinu.

– U hitnim slučajevima uvijek sam na raspolaganju sumještanima koji dobro znaju da mi se mogu obratiti kad trebaju izvaditi zub. Zahvaljujući muževom bratu imam više vrsta specijalnih kliješta za vađenje zuba, s kojima bez problema obavljam posao zubarke – veli Justina Randelj.

Zadnju intervenciju imala je prije dva mjeseca, kad je jednoj bakici trebalo izvaditi zub. Prvi zub samouka sesvetska „zubarka“ izvadila je prije 39 godina, a sama kaže da joj je teško reći koliko je dosad imala intervencija.

– Nekad je glavni zubar u selu bio moj djed, potom majka, a kad je ona ‘obetažala’, došao je red na mene. Ponosna sam što njegujem obiteljsku tradiciju, iako mi roditelji nisu mogli priuštiti školovanje za stomatologinju, koje mi je oduvijek bilo velika želja – ističe Justina Randelj.

Prilikom brojnih intervencija bilo je i smiješnih zgoda, koje je pretočila u stihove i objavila u zbirci poezije. Tako se u pjesmi našla i bakica koja je zbog dezinfekcije rakijom htjela izvaditi zdrav zub.

– Toj bakici sam dan prije izvadila pokvareni zub, a za dezinfekciju dala sam joj malo rakije. Ona je voljela malo nazdraviti pa je došla odmah drugi dan da joj izvadim zdrav zub. Naravno da sam joj samo dala ‘sredstvo za dezinfekciju’ – pripovijeda Justina Randelj.

Kliješta kojima je izvadila prvi zub i koja su pripadala njenom djedu danas se nalaze u Etnografskom muzeju u Zagrebu među izlošcima predmeta koji su se koristili u alternativnoj medicini.

Njezina kliješta upravo tamo i spadaju, slažu se poznati stomatolozi, koji jednodušno osuđuju nestručno vađenje zuba.

– To je apsolutno neprihvatljiva praksa, koja je izvan zdravstvenih norma, propisa i zakona. Naravno da se takvom praksom može prouzročiti ozbiljna šteta i teške posljedice po zdravlje. Netko tko nije stomatolog, a vadi zube, ne može donijeti meritornu procjenu što doista treba učiniti – kazao je ugledni koprivnički stomatolog Krešimir Jindra, koji je ostao zatečen našom zamolbom da komentira slučaj iz Podravskih Sesveta, za koji nije čuo.

Dometnuo je kako su u davna vremena zube vadili brijači, no u moderno doba to nikako nije prihvatljivo. S njim se slaže i poznata zubarka Danijela Glavosek Kovačić, koja kaže kako se nestručnim vađenjem zuba može ugroziti i život pacijenta.

– Kao prvo, tu je velika opasnost od infekcije. Usto, moguće je da dođe do produljenog krvarenja koje se neće moći zaustaviti. Ako se radi o starijim ljudima, koji često boluju od srčanih bolesti, moguće su razne komplikacije. Radi li se o ‘anesteziranju’ nekakvim domaćim proizvodima, poput rakije, koji ne mogu biti adekvatni, i uslijed same boli može doći do šoka. Vađenje zuba ni izdaleka nije jednostavan zahvat – kazala je dr. Glavosek Kovačić.

Iako ne zna za slučaj iz Podravskih Sesveta, poznato joj je da su po podravskim selima „ordinirali“ samouki zubari, a jedan od njih čak joj je svojedobno darovao kliješta koja je upotrebljavao u svojoj praksi, koje danas čuva u svojoj ordinaciji. (db, hš)

FOTO: ĐURO GRČIĆ