SAMOUKI RUKOTVORAC Jeruzalem i Rim gradio četiri godine, sad ima još izazovniji projekt i za to će trebati pomoć drugih

Želja mi je napraviti prave, velike jaslice za što si također skupljam materijal, no najteže mi je s lutkama ljudi. Do njih je teško doći


Autor: podravski.hr — 23.12.2017. / 19:01 Stil

Makete su mu već zauzele pola dnevnog boravka

Marijan Šatvar (40) iz Međe kod Križevaca samouki je maketarski majstor koji je do sada izradio 50 raznih maketa, najčešće jaslica. No, jedna mu je maketa ponos i dika njegova rada.

Riječ je o umanjenoj verziji dijela Jeruzalema i Rima koja svojom veličinom Marijanu zauzima veći dio dnevnog boravka. Široka tri metra i duga oko dva metra u obliku slova L, maketa već godinama stoji u Marijanovu boravku, iščekujući veći prostor.

– Namjeravam urediti posebnu sobu, veću, u kojoj ću moći postaviti ovu maketu, ali i ostale, da bude kao svojevrsna galerija i da se može kretati oko maketa – objasnio je samozatajni umjetnik.
Zbog svog hobija, M. Šatvar član je i triju umjetničkih udruga: LUP Art iz Orehovca, KLK iz Križevaca te udruge iz Žabna. Za sebe kaže kako nije umjetnik nego samo strastveni poznavatelj starih civilizacija koji je spretan s rukama.
– Stalno proučavam knjige o nekadašnjim imperijima pa sam došao na ideju da bih prikazao njihov svakodnevni život. Trebalo mi je četiri godine da napravim ovu najveću maketu, ali ni sad još nije gotova – kazao je M. Šatvar.
U planu ima izraditi još jedan nastavak u dijelu koji prikazuje Rim. Želja mu je izraditi poznati rimski Koloseum, međutim, u boravku više nema mjesta.

 

Maketu Jeruzalema i Rima radio je četiri godine

 

– Materijala i figurica već imam na čekanju, no nemam ih gdje složiti – kroz smijeh je rekao talentirani Marijan Šatvar te napomenuo kako je slično i s jaslicama u prirodnoj veličini.
– Želja mi je napraviti prave, velike jaslice za što si također skupljam materijal, međutim, najteže mi je s lutkama ljudi. Trebale bi mi one koje se drže u izlozima dućana, no do njih je teško doći. Treba mi pet lutaka. Marija, Josip i tri kralja. Isuseka već imam i on čeka – objasnio je umjetnik koji se ne srami reći da je završio samo osnovnu školu.

 

U planu ima napraviti jaslice u prirodnom mjerilu

 

Kaže, za rad na poljoprivredi od jutra do sutra ‘velikih mu škola’ nije bilo potrebno, a za što osjeti da mu nedostaje u obrazovanju, uzme knjigu i nauči. Dodao je kako je ovo što radi sve sâm naučio i gleda na to kao Božji dar pa često razmišlja o tome gdje bi mu bio kraj da je pohodio neke ‘umjetničke škole’. No, jedna stvar ga žalosti u njegovoj umjetnosti, a to je to što njegovi sumještani, kako kaže, nemaju sluha za umjetnost. Sve što zarade troše na strojeve za poljoprivredu. Goran Obran

 

 

FOTO: NIKOLA WOLF