Sanaderov rođak Momčilo: Kol’ko budem imal vina? Pa kol’ko natočim vode!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Svi smo mi Sanaderi rodbinski povezani, Ivo Sanader daljnji mi je rođak – tajanstveno nam je dobacio na odlasku Momčilo Sanader u svom vinogradu na granici Prkosa i Botinovca u općini Sokolovac.

Rodom iz obližnjeg Velikog Botinovca, jedan je od rijetkih Sanadera koji su napustili Dalmaciju i spletom okolnosti kamen zamijenili plodnim podravskim ravnicama. Susreli smo ga dok se pripremao za berbu vinograda. Veli, gorice tu na brijegu obitelj ima sto godina, ali klijet je novija, građena je prije 40-ak godina.   

– Nisam zadovoljan ovogodišnjim grožđem. Nije rodno kao lani, ali što se tu može. Dobro da je i ovako – rekao nam je Momčilo Sanader.

On je na svom brijegu pravi srećković jer se još nije pojavio američki cvrčak, kukac koji je uništio mnoge nasade tuduma u okolici. Čak 900 trsova tuduma kod njega posađeno je po starinski, na kolce, a tako se i obrađuje, bez ikakvog prskanja, pa što Bog da. Stoga ne čudi velik interes za kupnjom njegova grožđa, ali ga je ipak odlučio zadržati za sebe. Veli, nekad su sve uokolo bili vinogradi, no vrijeme je učinilo svoje i iskrčeni su.

– Koliko bude vina ove godine? Koliko vode natočim – dobacio je u šali ovaj prekaljeni vinogradar koji je uz to i strastveni lovac, ali je ipak dometnuo kako količine nisu bitne jer ovo vino sve se manje konzumira i ljudi ga baš ne vole, a on sam ne može sve popiti.

Iako je s njim mnogo posla, vinograd mu je ljubav pa često tu i prespava, a onda može vidjeti koliko se povećala populacija divljih svinja koje su mu u samo jednoj noći razrovale cijelu livadu.

– Strašno ih je puno, nikad ih nije bilo toliko. No, još nije vrijeme lova na njih, sada se samo promatraju. Još malo – zaključio je ovaj dugogodišnji član Lovačkog društva Vepar Veliki Poganac.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI