ŠAPTAČICA VINIMA Upoznajte lijepu i pametnu Martu Šimunić (22), prvu pravu podravsku sommelierku

Kada dođete u vrhunski restoran, sommelier je upoznat s vašim jelovnikom


Autor: podravski.hr — 18.01.2018. / 16:21 Stil

Marta se planira i dalje usavršavati u tom zanimanju

Marta Šimunić (22) iz Botova kod Koprivnice među deset je osoba koje su ovih dana prve u podravsko-prigorskom kraju položile ispit početne razine za profesionalnog sommeliera, odnosno kušača vina.
U Italiji ili Francuskoj svaki malo ozbiljniji restoran ima zaposlenog vrhunskog sommeliera. U Hrvatskoj, osim zagrebačke regije i Istre, vrlo je teško naći pravog sommeliera.
– Biti vrhunski sommelier znači poznavati desetke vinskih regija i isto toliko vrsta vina. Primjerice, kada dođete u vrhunski restoran, sommelier je upoznat s vašim jelovnikom. On zna iz čije kuhinje dolaze jela koje ste naručili i prema tome slaže vinsku kartu. Dakle, osim što mora znati karakteristike vina, način posluživanja, mora biti odlično upoznat i s gastronomijom, pa čak i geografskim i klimatološkim karakteristika kraja iz kojeg vino dolazi – objasnila je Marta Šimunić te dodala da za to treba izrazito mnogo znanja i truda.
– Mi smo položili tek osnovnu razinu, a i tu su ljudi padali na ispitu jer se trebalo mnogo naučiti – objasnila je Marta Šimunić.
Kako dolazi iz poznate poduzetničke obitelji, Marta svoju budućnost vidi u obiteljskom poslu. Šimunićevi polako s posla transporta robe fokus pomiču na turistički sektor. Upravo zbog toga izgradili su velebnu podravsku klet na brežuljku iznad Rasinje kod Koprivnice.
– Planiram se baviti ovim poslom u skoroj budućnosti. Znamo da tu ima velikog potencijala. Kontinentalni i vinski turizam je kod nas u povojima i prostor za rast je nevjerojatan, upravo zato smo se odlučili obrazovati kako bi našim gostima pružili što kvalitetniju uslugu – objasnila je M. Šimunić.
Da Šimunićevi misle ozbiljno, tome je dokaz da su osim izgradnje klijeti posadili i 4000 trsova vinove loze. No, da ne bi sve bilo bajno, tu se uplela naša birokracija i visoki nameti koji koče razvoj.
– Mi kao mala vinarija gdje proizvodimo 6500 litra vina imamo iste namete kao i oni koji proizvode dva milijuna litra. Dovoljno je otići malo dalje u Austriju, da se vidi kako se država ponaša prema malim obiteljskim gospodarstvima. Učinjeno je sve da im se olakša i tamo posao cvjeta – objasnio je Branko Šimunić, Martin otac i nositelj obiteljskog posla. (md)

Vino treba znati i protresti u čaši

Marta među obiteljskim trsovima

S ocem pokraj nove velebne klijeti s vinskim podrumom

FOTO: NIKOLA WOLF