Saša Lenček: Cijena otkupa naših krastavaca narasla je unatoč krizi

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Poljoprivredna zadruga Ludbreški kraj počela je s pripremama za proizvodnju krastavaca kornišona koje proizvode za koprivničku Podravku. U kojem je stadiju priprema, zašto su se cijene otkupa povećale unatoč krizi, koji proizvodi su najisplativiji za uzgoj i kako funkcionira zadruga, rekao nam je predsjednik Saša Lenček.  

– Naša ideja prilikom osnivanja zadruge bila je da svi mali proizvođači mogu nakon normalnog radnog vremena zaraditi još neki dodatni prihod sa svojih malih parcela, odnosno da imaju kamo plasirati svoje proizvode. Mi im pomažemo početnim ulaganjima i kasnije se brinemo za otkup, kalibraciju, transport… Njihovo je da samo dostave proizvod – objasnio je Saša Lenček.

Saša Lenček postavlja folije na parceli kooperanata

Trenutno rade na pripremi parcela za proizvodnju krastavaca kornišona pa smo tako predsjednika ‘uhvatili’ na parceli jednog od kooperanta kako postavlja folije za navodnjavanje.

– Što se tiče krastavaca, cijeli tjedan postavljamo te folije i dosad smo povukli folije u dužini od 9,5 kilometara. Dajemo i sjeme, a kasnije ćemo dati i mrežice, dok oni moraju nabaviti stupove i dostaviti proizvod – rekao je predsjednik Lenček i objasnio zbog čega uspješno posluju.

-Imamo 62 kooperanta i sve radimo šablonski. Svi imaju iste uvjete i stalno ulažemo u proizvodnju kako bismo zadržali kvalitetu. Sve se radi planski, postavljanje folija, sjetva, kontrola uzgoja, prskanje i branje. Kad se tih pet uvjeta zadovolji, onda ljudi mogu očekivati neki novac.

PZ Ludbreški kraj već četiri godine ima eksluzivan ugovor s Podravkom kojoj isporučuje svoje proizvode, a imaju dva klastera, voće i povrće.  

Cijene otkupa, sada konkretno krastavaca, povećale su se jer ludbreški zadrugari imaju kvalitetni proizvod i neposrednu blizinu koja omogućava da proizvod koji se ujutro ubere navečer bude u staklenci, dok to nije slučaj s uvoznim proizvodom. Druga je stvar, objašnjava Lenček, što se Podravka okreće domaćoj proizvodnji i ta suradnja sa zadrugom kao organiziranom proizvodnjom dobro funkcionira.

Najisplativija je proizvodnja upravo krastavaca kornišona, paprike i patlidžana koji se koriste u proizvodnji ajvara, kao i ljutog i slatkog feferona koji idu u staklenke. Od voća se isplati šljiva i jabuka koje su sastojci marmelada, dok se tijekom ove četiri godine proizvodnja aronije srozala gotovo na nulu, a slično bi se moglo dogoditi i s lješnjakom.

– Kilogram aronije nama vrijedi dvije kune, a prije četiri godine vrijedila je 40 kuna. Tržište je prezasićeno, ne samo naše, nego i svjetsko, i cijena se srozala tako da se to ne isplati uzgajati. Slično bi se moglo dogoditi i s lješnjakom jer su države poput Turske, Rumunjske i Grčke puno jeftinije od nas u proizvodnji i ide prema tome, ali vidjet ćemo još kako će se razviti situacija – zaključio je Saša Lenček.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI